Din cele 71 de cazuri constatate 61 au fost soluţionate anul trecut, iar în restul cazurilor cercetările încă continuă.
Unul dintre cazurile soluţionate anul trecut s-a lăsat chiar şi cu o rafală de focuri de armă. La 23 mai poliţiştii au fost sesizaţi de către Ţ.C., din Sălard, că peste noapte i-a fost sustras de pe strada Dimitrie Cantemir din Oradea, o Dacia 1310, pe care o cumpărase în urmă cu câteva zile de la o orădeancă. În noaptea următoare, în jurul orei 03.30, poliţişti din Marghita, au depistat în trafic o Dacia 1310 ale cărui semnalmente corespundeau cu cele ale maşinii sustrase din Oradea. Şoferul maşinii a refuzat să oprească la semnalul poliţiştilor, continuându-şi deplasarea pe ruta Marghita – Tăşnad. Agenţii au pornit în urmărirea autoturismului iar pe traseu, pentru a-l determina pe şofer să oprească, au tras asupra pneurilor 17 cartuşe.
În Păgaia autoturismul a fost blocat în trafic iar şoferul a fost legitimat, acesta fiind R.L (49 ani), din Baia-Mare, care nu avea permis de conducere. Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că băimăreanul de 49 de ani a sustras autoturismul respectiv în noaptea de 22 mai şi de asemenea, în noaptea în care a fost prins, a mai comis un furt prin efracţie, dintr-o benzinărie din Sălard. În urma extinderii cercetărilor s-a mai stabilit că este suspect în alte două furturi din auto, comise la începutul lui mai în Marghita.
În aprilie poliţiştii din Tinca au fost sesizaţi de către localnicul S.L.L. (32 ani), că i-a fost sustrasă Dacia 1300 pe care o parcase în curtea imobilului. Maşina a fost găsită abandonată la ieşirea din localitate într-un şanţ de pe marginea şoselei, fără a prezenta avarii. În urma cercetărilor efectuate poliţiştii au depistat autorul, un tânăr de 22 de ani, T.I., din Tinca. Extinzând cercetările, s-a stabilit că în aceeaşi zi, tânărul a mai sustras un radiocasetofon auto din autoturismul unui localnic.
În august un orădean i-a sesizat telefonic pe poliţişti că a văzut cum mai multe persoane i-au încărcat Fiatul Regata pe o platformă, tractată de un Opel Frontera, după care au plecat. La circa zece minute de la sesizare poliţiştii au depistat maşina sustrasă. Opelul Frontera care tracta platforma pe care se afla Fiatul a fost depistat în trafic şi oprit de un echipaj de poliţie pe şoseaua de centură Cartierul Nufărul – Calea Aradului. În urma primelor verificări s-a stabilit că autoturismul fusese sustras de sălăjeanul S.N. (34 ani), împreună cu alte 5 persoane.
„Majoritatea maşinilor furate anul acesta au fost de producţie indigenă şi mai vechi de cinci ani, fiindcă sunt mai uşor de furat şi mai puţin bătătoare la ochi. Mai ales când sunt folosite apoi la transportul bunurilor sustrase prin efracţie din locuinţe sau firme”, observa la finele anului trecut comisarul-şef Liviu Popa, şeful IPJ Bihor.
„Poliţia recomandă posesorilor de autoturisme să încuie uşile maşinilor şi să nu lase în autoturism obiecte personale, şi nici cele ale autoturismului, pentru că acestea pot fi folosite de infractori. Parcaţi autoturismele numai în locuri bine iluminate, în locuri unde le puteţi observa în permanenţă, nu în locuri dosnice, în locuri izolate din punct de vedere al traficului de persoane. Poansonaţi roţile autoturismelor în scopul identificării acestora în cazul furturilor”, sfătuieşte subinspector Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor.
Ovidiu Morcan