REȘIȚA – La sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă al Judeţului Caraş-Severin s-a organizat vineri, 27 aprilie, un simpozion prin care s-a marcat Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, sărbătorită anual în 28 aprilie. Tot în această zi, mișcarea sindicală onorează memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.
În acest an, Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă și Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor, care va fi marcată în 12 iunie, sunt celebrate printr-o campanie comună, sub genericul „Generația – Securitate și Sănătate“. După cum remarca inspectorul-şef Eugenia Panici, scopul campaniei este „promovarea de acțiuni pentru îmbunătățirea securității și sănătății lucrătorilor tineri și pentru eliminarea muncii copiilor“.
La invitaţia ITM Caraş-Severin, dr. Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, a prezentat, în cadrul unei expoziţii, documente cu accidentele de muncă produse, de-a lungul vremii, pe raza judeţului, acolo unde a existat industrie şi minerit, pornind de la Anina şi Moldova Nouă, continuând cu Reşiţa, în perioada UDR-ului, Bocşa şi Caransebeş, unde a existat prin anii ‘50 o întreprindere carboniferă, şi încheind cu Topleţ, Oţelu Roşu, Sasca Montană şi Ocna de Fier. Ovidiu Roşu s-a oprit şi asupra accidentului colectiv de muncă, din iunie 1920, care s-a petrecut la mina din Anina, şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa 217 persoane. Evenimentul a fost cauzat de materialul explozibil depozitat în subteran, la finele Primului Război Mondial.
La nivel mondial, există aproximativ 541 de milioane de tineri lucrători, cu vârste între 15 şi 24 ani, care reprezintă mai mult de 15% din forța de muncă. În aceste cifre sunt incluse și cele 37 de milioane de copii implicați în munci periculoase. În Uniunea Europeană, lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă grave, comparativ cu lucrătorii adulți cu vârsta de peste 25 ani. Potrivit conducerii ITM, în ultimii 11 ani, în Caraş-Severin, nu au avut loc accidente de muncă în rândul tinerilor cu vârste sub 18 ani.