CARAŞ-SEVERIN – După o lună martie capricioasă, cu temperaturi scăzute şi episoade de iarnă târzie, aprilie aduce agricultorii în câmp.
Vremea capricioasă din ultima perioadă i-a ţinut pe cărăşeni departe de ogoare. Aşa se face că, din totalul suprafeţei propuse pentru însămânţare în această primăvară, de aproape 39.000 de ha, până la această dată, semănatul a început timid, pe arii restrânse, şi numai la unele culturi. Este vorba despre ovăz, cartofi şi porumb. Cu toate acestea, specialiştii din domeniu spun că nu sunt motive de îngrijorare, însă pregătirea terenului este hotărâtoare pentru reuşita campaniei agricole.
„Pentru această primăvară, agricultorii şi-au propus să însămânţeze în judeţul nostru o suprafaţă de 38.981 ha, 305 ha cu ovăz, 18.500 ha cu porumb, aproape 800 de ha cu sorg, floarea soarelui – 5.300 ha, soia – 1.900 ha, cartofi – 5.000 ha, legume în câmp şi în solarii, aproape 1.900 ha şi plante de nutreţ – 1.100 de ha. Acesta este programul propus, însă până acum a fost însămânţat, aproape în totalitate, numai ovăzul. S-a început şi însămânţarea porumbului, prin sudul judeţului, însă nu avem raportată o situaţie concretă, şi cea a cartofului, dar pe suprafeţe nesemnificative, de circa 100 de ha. Agricultorii care mai au de însămânţat ovăz trebuie să ştie că această cultură are nevoie, în primele faze de vegetaţie, de un timp umed şi răcoros. Cum la noi a venit căldura, temperaturile de 24 – 25 de grade Celsius pot fi dăunătoare culturii, existând toate şansele ca producţia să fie foarte mică. Sfatul meu pentru aceştia este acela de a se orienta spre alte culturi“, ne-a declarat ing. Pavel Nefir, directorul adjunct al Direcţiei Judeţene Agricole Caraş-Severin.
În funcţie de evoluţia vremii, vom avea sau nu recolte bogate, şi asta pentru că anumite culturi sunt iubitoare de căldură. „Agricultorii trebuie să ţină cont de temperatura solului, atunci când intră în câmp pentru semănatul porumbului. Ideal, pentru a nu avea probleme, aceasta ar trebui să fie de cel puţin 8 – 10 grade Celsius, iar vremea să fie în curs de încălzire. Acelaşi lucru şi în cazul florii-soarelui. Pentru această cultură, pot spune că este mai importantă căldura decât umiditatea. Dar umiditate există în sol, şi, consider că nu este târziu nici pentru semănatul florii-soarelui şi porumbului! Şi nici pentru celelalte culturi! Doar că putem avea surprize de perioade ploioase scurte, care să încurce intrarea agricultorilor în câmp. De aceea, consider că aceştia ar trebui să urmărească, de fiecare dată, starea terenurilor, şi să valorifice fiecare ceas bun de lucru. Dintre culturile de primăvară, floarea-soarelui este cea mai sensibilă la tasarea solului. Deci, sub nici o formă, să nu se treacă la semănatul florii-soarelui pe moale, daca terenul nu este bine zvântat, pentru că tractorul şi utilajele vor tasa solul şi producţia se va diminua considerabil!“, a concluzionat ing. Pavel Nefir.