REŞIŢA – Senatul României decide azi în plen dacă Reşiţa va fi repusă pe harta producţiei de armament. UPDATE: Senatul a decis cu 89 de voturi pentru şi 9 împotrivă ca Arsenal Reşiţa să treacă în subordinea Ministerului Apărării.
Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României are pe ordinea de zi, în această dimineaţă, emiterea unui Raport cu privire la trecerea industriei de Apărare, de la Ministerul Economiei la Ministerul Apărării Naţionale. După emiterea Raportului, Senatul va vota în plen legea prin care Romarm şi Arsenal Reşiţa vor intra într-o nouă etapă de evoluţie şi administrare. Întrebat ce înseamnă acest lucru pentru fabrica din Reşiţa, şeful Comisiei de Apărare, senatorul Marcel Vela, ne-a declarat: „Cred că este o soluţie viabilă de reluare a producţiei militare la Reşiţa, pentru că Armata ştie cel mai bine ce componente poate asimila în ţară din armamentul cu care se dotează la nivel NATO. Totodată, se pot crea şi premizele ca România să devină furnizor de echipamente militare pentru partenerii strategici“.
Anul trecut, Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării (pe atunci ministru al Economiei), aflat în vizită la Reşiţa, a vizitat şi Arsenalul. La vremea respectivă, Fifor declara: „„Din păcate, ceea ce producea Arsenalul nu mai prezintă interes, însă mă voi întâlni cu cei de la Romarm, discutăm, poate găsim vreun investitor interesat să producă aici altceva. Există companii interesate să vină în România să producă armament pentru că o condiţie impusă de Guvern este de a produce armament aici şi nu de a vinde. Poate găsim o soluţie ca la Reşiţa să se facă mentenanţă pentru armament. Arsenal este foarte bine conservată şi un avantaj îl reprezintă faptul că aici există forţă de muncă calificată în domeniu.“
Arsenal Reşiţa a fost înfiinţată în anul 1972 pentru a produce tunuri de calibru mare şi mijlociu. Din 2001, fabrica se află în conservare şi de ani de zile se tot caută soluţii pentru reintrarea în circuitul de producţie.