Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Sunt adunate în volumul „De la prigoana comunistă la barono-kraţie” semnat de Ioan Mâţu, cartea având un caracter autobiografic.

Lansată la sfârşitul săptămânii trecute în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, cartea a apărut la editura timişoreană „Mirton” şi descrie experienţa personală a autorului pe o lungă perioadă de timp, care se întinde de la prigoana comunistă şi traversează perioada interminabilei tranziţii la democraţie. Prezentarea a fost făcută de prof.univ. Miron Corici, de la Universitatea de Vest din Timişoara, acesta subliniind că volumul are un mare impact emoţional şi autobiografic, fiind inspirat de contextul socio-politic al istoriei recente a românilor: „După o perioadă îndelungată de convulsii sociale, de îndoctrinare cu un comportament mercantil, pentru reuşita financiară, au fost forţate, ocultate sau eludate orice forme de spiritualitate. În proaspăta noastră democraţie, clasa politică continuă să vorbească fără noimă, să mintă, să fure şi să distrugă. Talk-show-urile abundă de discursuri retorice, sforăitoare, dar lipsite total de inspiraţie şi de un model civic la care să ne putem raporta. Totul s-ar datora ineficienţei unor reglementări normative, slăbirii mecanismelor de control social realizate prin lege şi justiţie, ambivalenţei criteriilor de apreciere şi sancţionare a indivizilor, multiplicării mijloacelor ilegitime pentru atingerea scopurilor de către anumiţi indivizi şi grupuri, în procesul accesului spre statusuri superioare de îmbogăţire şi putere”. Corici a mai remarcat că imaginaţia colectivă ia forme dintre cele mai neaşteptate, acestea fiind prezentate în carte cu un umor nedisimulat.

Autorul a mărturisit în discursul său că multe amintiri, chiar din anii copilăriei, i s-au întipărit atât de bine în minte, încât le-a transcris pe foaia de hârtie exact aşa cum s-au întâmplat: „Acest volum a apărut dintr-un sentiment de neîmplinire existenţială, pe care l-am încercat după Revoluţia din 1989. După acel moment, au existat nostalgicii comunişti. A fost o intoleranţă civică greu de descris în cuvinte. Eu am reflectat, în carte, câteva dintre aceste secvenţe. Am vrut ca prin această lucrare să realizez un mijloc de îndreptare pentru, de ce nu, tânăra generaţie, confruntată cu tot felul de aspecte ale mass-media, dar şi pentru marea masă – «majoritatea tiranică», după cum i-am spus în carte – de mediocri, cei mai mulţi politicieni, în acea perioadă, fiind aşa”, a spus Ioan Mâţu.

Evenimentul lansării a avut loc la un restaurant din Caransebeș, la care au participat cadre didactice de la şcolile din Oţelu Roşu, unde autorul a activat ca dascăl, prieteni, membri ai familiei, oameni politici, dar şi simpli iubitori de literatură.