Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Oamenii nu se înghesuie să-şi depună cererile unice de plată pentru acest an, fapt ce-l nemulţumeşte profund pe şeful instituţiei.

Pentru a beneficia de plăţile directe şi ajutoarele naţionale tranzitorii, fermierii trebuie să depună anual, în perioada cuprinsă între 1 martie şi 15 mai, la centrele locale şi judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cererile unice de plată. Pentru a evita aglomeraţia şi a utiliza eficient timpul pe care solicitanţii îl petrec la sediile APIA, reprezentanţii instituţiei au trimis, atât prin poştă, cât şi prin intermediul primăriilor, invitaţii tipărite pentru fermieri, cu data şi ora la care au fost programaţi pentru depunerea cererii unice. Fermierii nu se înghesuie însă să-şi depună cererile, drept dovadă, până în după-amiaza zilei de 12 martie, numai 69,57% dintre cei programaţi se prezentaseră la centrele APIA.

„Până luni la ora 18.00, din cei 2.836 de fermieri programaţi, au depus cereri numai 1.973, pentru o suprafaţă de 7.376 de hectare. Nu ştiu ce să spun. Probabil vremea rea i-a ţinut acasă. Nu vin, i-am sunat, i-am impulsionat, am dat telefoane pe la primării să-i ajute cu adeverinţele… Se simte totuşi o creştere, faţă de săptămâna trecută. Pentru 12 martie au fost programate 430 de persoane, şi s-au prezentat 343, adică un procent de 79,77%“, ne-a declarat Dumitru Stepanescu, directorul APIA Caraş-Severin.

Având experienţa anilor trecuţi, şeful APIA spune că cei mai mulţi fermieri vor veni spre finalul campaniei. Acest lucru va prelungi însă programul de lucru al angajaţilor APIA. Cei mai mulţi vor veni după data de 1 mai. Se trezesc că nu au depus cererea, şi va fi nenorocire atunci! Vom sta iar până la ora 2.00 3.00 dimineaţa, pentru a prelua cererile. Vom încerca să nu-i lăsăm până atunci, să-i sunăm, să trimitem prin primării comunicate şi sperăm să nu se aglomereze în ultimele două săptămâni, aşa cum se întâmplă, de fapt, în fiecare an. Doresc să le reamintesc fermierilor să-şi consulte tabelele de la primării, şi să-şi revadă invitaţiile primite de la APIA, pentru că le-am trimis invitaţii, şi să încerce să respecte data şi ora la care au fost programaţi. Acest lucru ar fi foarte bine, atât pentru ei, cât şi pentru noi, pentru a nu se aglomera centrele noastre“, a subliniat Stepanescu.

Reamintim că fermierii trebuie să depună o singură cerere de plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. Cererile pentru fermierii care solicită sprijin pentru o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol se depun la centrul judeţean APIA, iar pentru suprafeţe mai mici sau egale cu 50 de ha, cererile se depun la centrele locale. Subvenţiile fermierilor sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.