REȘIȚA – De ziua celor 40 de Mucenici, deportaţii în câmpia Bărăganului, deţinuţii politici şi urmaşii acestora s-au adunat la troiţa din parcul Cărăşana din Reşiţa pentru pomenirea acelora care astăzi nu mai sunt în viaţă. La ceremonia organizată de membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din România – Filiala Caraş-Severin au fost prezente şi autorităţile judeţene. Evenimentul are loc anual, în 9 martie, şi este organizat de membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din România – Filiala Caraş-Severin.
Ceremonia comemorativă a debutat cu o slujbă de pomenire a sufletelor care s-au jertfit şi a murit pentru credinţa lor, după care oficialităţile judeţene au depus flori şi coroane la troiţa ridicată în memoria victimelor dictaturii comuniste. Au urmat apoi discursurile oficialităţilor, primul la cuvânt fiind prefectul Matei Lupu. „9 martie este o zi tristă pentru deportaţii în Bărăgan şi foştii deţinuţi politici care au suferit ororile acelei perioade. Am ţinut să participăm la aceste manifestări, pentru că trebuie să ne amintim de acele orori, pentru ca ele să nu se mai întâmpla niciodată, iar aceşti oameni care au murit în chinuri, să ne rămână în amintire şi să ne rugăm pentru ei, pentru ca Dumnezeu să-i ierte. Celor care astăzi mai sunt în viaţă, le doresc multă sănătate!“, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Deşi nu se cunosc date exacte despre numărul victimelor dictaturii comuniste, dr. Ovidiu Laurenţiu Roşu, directorul Arhivelor Naţionale – Filiala Caransebeş, preciza că cifrele pornesc de undeva de la „sute de mii şi se ajunge la două milioane“.
În judeţul nostru mai sunt astăzi în viaţă aproximativ 700 de persoane, majoritatea urmaşi ai deportaţilor şi ai deţinuţilor politici, după cum remarca Cornelia Fetea, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi a Victimelor Dictaturii Comuniste din România – Filiala Caraş-Severin. Aceasta a mai declarat că este menirea noastră, a tuturor, „să-i cinstim cu respect şi să-i pomenim pe cei care s-au jertfit, pierind seceraţi de gloanţe“.
Printre cei prezenţi la ceremonia comemorativă s-a aflat şi fostul primar al Reşiţei, prof.univ. Liviu Spătaru, fiu de deţinut politic. „Este greu să ne amintim de cei care au suferit, este greu să ne amintim de suferinţele celor de aici, care, chiar dacă nu au fost direct implicaţi, au suferit ulterior. Este greu şi trist, este cumplit să rememorăm atrocităţile prin care a trecut această ţară, şi este, în acelaşi timp, înălţător faptul că ne putem întâlni aici de fiecare dată, că putem să ne uităm unii în ochii altora, şi toţi ochii să privească spre cruce, şi să se roage la Bunul Dumnezeu ca ceea ce a fost să nu se mai întâmple, iar ca ceea ce vine, să fie cu adevărat binevenit şi binemeritat!“, a spus Spătaru.
Coroane de flori au fost depuse din partea Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, dar şi din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne.