REŞIŢA – De la un an la altul, cifra de şcolarizare scade cu aproape 2.000 de copii, în Caraş-Severin. Cu toate acestea, nu se închid şcoli, iar profesorii nu-şi pierd catedrele.
Zilele trecute, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost invitată să prezinte, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, o situaţie referitoare la organizarea reţelei unităţilor de învăţământ pentru perioada 2018 – 2019. În acest context, au fost trecute în revistă unităţile de învăţământ care urmează a fi comasate din toamnă, punctându-se şi aspecte legate de motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie.
„În urma celor două etape de realizare a reţelei şcolare şi a proiectului de încadrare, după un efort foarte mare, într-un judeţ cu foarte multe probleme şi cu o populaţie şcolară care scade cu aproape 2.000 de copii pe an, ne bucurăm că am reuşit să nu închidem nici o şcoală cu personalitate juridică. Restul, ce apar prin satele aparţinătoare, sunt structuri sau părţi componente ale şcolii mamă. Într-o altă ordine de idei, până acum suntem în situaţia în care toţi colegii noştri care sunt în sistemul de învăţământ şi, poate chiar şi o parte din cei care vor intra la toamnă pe post de suplinitor, vor avea locuri de muncă, deci vor reuşi să-şi câştige existenţa şi să nu aibă grija zilei de mâine!“, a declarat şeful ISJ Caraş-Severin, prof. Ioan Benga.
În ceea ce priveşte schimbările produse la nivelul reţelei şcolare, Benga a precizat că din cauza numărului mic de copii, Şcoala Gimnazială Celnic, din Anina, îşi pierde personalitatea juridică, devenind astfel structură a Liceului „Mathias Hammer“. „Pentru că populaţia şcolară de la Celnic era într-o scădere dramatică, legea spune 300 de elevi iar aici sunt puţin peste 200, şi în urma discuţiilor purtate cu directorul liceului şi cu primarul Gheorghe Românu, a rezultat o construcţie sănătoasă, de viitor. Aşa cum am mai spus-o, în ceea ce priveşte partea de învăţământ, Inspectoratul Şcolar Judeţean îşi ştie cel mai bine rolul. Pentru că, vedeţi dumeavoastră, foarte multă lume confundă comasarea reţelei şcolară cu cea a claselor, care sunt două lucruri total diferite“, a spus Benga, care a subliniat că toate aceste schimbări se fac conform legii.
Din toamnă, se va pune lacătul pe grădiniţa de la Valeapai, urmând ca cei patru preşcolari să fie aduşi la Ramna, cu microbuzul pus la dispoziţie de conducerea Primăriei. O situaţie delicată este şi la şcoala din comuna Coronini, primarul de aici, Ilie Boboescu, solicitând ISJ-ului să nu comaseze două clase. Boboescu a explicat că are în derulare un proiect deosebit pentru şcoala din localitate, derulat cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Şeful ISJ nu s-a lăsat însă înduplecat de edilul din Clisura Dunării, precizând că „la clasa pregătitoare aveau 12 copii şi la clasa I numai 11. Pentru că pregătitoarea cu clasa I este cam acelaşi lucru, am hotărât comasarea lor!“.
Vor mai interveni schimbări şi la nivelul şcolilor de pe raza comunei Naidăş, şi, cel mai probabil, şi la Berlişte, deşi aici consilierii locali au respins proiectul privind noua reţea de învăţământ propusă de ISJ. Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla într-un final, şi ce schimbări vor mai apărea până la 1 iunie, data limită impusă pentru luarea deciziilor de către autorităţile locale/judeţene, în privinţa unităţilor de învăţământ pentru care nu s-a acordat aviz conform.