Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Numai luna trecută, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reşiţa a acordat împrumuturi în sumă de 700.950 de lei.

Traiul zilnic tot mai scump, dar şi sărbătorile care bat la uşă, fac ca numărul celor care trec pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reşiţa să crească de la un an la altul. Sunt perioade din lună în care pe aici trec zilnic chiar şi câte 200 de persoane. Acest lucru se întâmplă, de regulă, după zilele în care poştaşii aduc pensiile, iar vârstnicii vin fie pentru plata ratelor şi cotizaţiilor, fie pentru a face un împrumut. La 31 decembrie 2016, CARP Reşiţa număra 3.352 de membri. La 30 noiembrie 2017, numărul acestora este de 3.391, cu menţiunea că anul acesta 186 de membri au decedat, iar alţi 108 s-au retras din diverse motive. Şi pentru că în ultimii doi ani CARP Reşiţa a aplicat aceeaşi dobândă, de 5%, cu intenţia ca, de la 1 ianuarie 2018, aceasta să coboare la 4%, valoarea împrumuturilor a crescut pe primele 11 luni ale lui 2017 cu 8%, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2016.

„Până la 30 noiembrie 2017, valoarea împrumuturilor, adică a ajutoarelor rambursabile, a fost de 7.502.000 de lei, cu 8 procente mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când suma a fost de 6.953.000 de lei. De asemenea, am acordat ajutoare de băi, în acest an, de 57.830 de lei. Membrii cu o vechime de peste un an, care se duc în staţiune pentru tratament sau odihnă, primesc un ajutor în funcţie de pensie. Cel care are un venit lunar mai mic, primeşte mai mult. Cei cu pensii peste 1.000 de lei, primesc doar 130 de lei. Aşa am convenit, pentru că aşa ni s-a părut corect!“, ne-a declarat Aurelia Bonţe, preşedintele CARP Reşiţa.

Potrivit Aureliei Bonţe, majoritatea membrilor CARP sunt oameni necăjiţi, care fac cu greu faţă cheltuielilor cotidiene. De cele mai multe ori, sumele împrumutate sunt pentru plata medicamentelor, a intervenţiilor chirurgicale, pentru lucrări în locuinţe sau pentru a trece mai uşor peste perioada iernii, atunci când, aşa cum bine ştim, facturile la întreţinere sunt mult mai mari decât cele din lunile de vară. „Oamenii sunt tare necăjiţi. Nici nu vă închipuiţi cât de greu se descurcă unii. Eu nu-i întreb ce nevoi au, atunci când vin să ceară un împrumut. Ei sunt cei care le spun fetelor de la ghişeu care le sunt durerile. Unii au nevoie de bani pentru a se trata de diverse boli, alţii pentru a-şi repara casele. Chiar, de curând, m-a înduioşat o bătrână din zona Vermeşului, care a venit să ceară un împrumut pentru a-şi cumpăra lemne pentru iarnă. Am trimis-o la colega de la ghişeu, însă pentru că mai avea un împrumut, fata a trimis-o acasă. Pentru faptul că mi-a cerut bani pentru o căruţă de lemne, m-am simţit atât de prost că nu am putut să o ajut, încât, a doua zi, am sunat-o şi i-am spus să vină după bani. M-a durut sufletul să o las aşa!“, ne-a mărturisit Aurelia Bonţe.

Perioadele de vârf, dacă putem spune aşa, la CARP Reşiţa au fost cele din preajma sărbătorilor pascale şi din sezonul estival. „În martie 2017, înainte de Paşte, valoarea împrumuturilor a fost de 752.000 de lei, în luna mai – de 997.000 de lei, în august – de 816.300 de lei, iar în noiembrie, luna trecută, de 700.950 de lei. Se observă cum valoarea împrumuturilor începe din nou să crească, pentru că se apropie sărbătorile“, a concluzionat preşedintele CARP Reşiţa.