CARAȘ-SEVERIN – Remarca prefectul judeţului, cu prilejul unei analize făcute asupra sistemului sanitar din judeţ, de către Direcţia de Sănătate Publică.
Chemat în faţa prefectului să prezinte o analiză legată de felul în care s-a făcut descentralizarea spitalelor şi efectele procedurilor asupra calităţii actului medical, Dan Miloş, directorul executiv interimar al Direcţiei de Sănătate Publică a vorbit deschis, precizând că face o primă sinteză a efectelor dezastruoase asupra judeţului. „Fiind la început de drum am vrut să aduc la cunoştinţa dvs un material real şi obiectiv privitor la descentralizare“, spunea Dan Miloş, relatând o scurtă istorie a închiderii spitalelor din judeţ. Au fost emise acte normative, administrative, au fost semnate protocoale de predare-primire a spitalelor dinspre direcţiile de sănătate, spre unităţile administrative, cu precizarea că primăriile au voie să finanţeze unităţile sanitare, dar n-au această obligaţie. De fapt, nici n-ar fi putut fi obligate să susţină structuri supradimensionate, ineficiente şi cu pierderi.
Aşadar, fără flexibilitate şi o comunicare între autorităţile locale şi centrale, s-a încercat responsabilizarea autorităţilor locale, redistribuirea resurselor spre unităţile sanitare considerate performante, pentru a elimina pierderile. Iar în urma procedurilor, Caraş-Severinul a rămas cu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, cu Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş şi cu cele orăşeneşti din Oraviţa, Moldova Nouă şi Oţelu Roşu, fiind desfiinţate cele din Bocşa, Anina şi Bozovici.
Dan Miloş spune că personalul din spitalele închise a fost dirijat spre alte unităţi sanitare, prin direcţii ale DSP, şi că nimeni n-a rămas pe drumuri, dar „nu a fost luat în calcul faptul că judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă foarte mare, că are o populaţie redusă, însă răspândită pe arii mari, cu comunităţi izolate şi cu distanţe foarte mari între localităţi“. Oficialul DSP vorbeşte despre soluţiile de adaptare: „În localităţile unde nu au mai existat spitale au fost înfiinţate centre de permanenţă ale medicilor de familie şi centre de îngrijire ale persoanelor vârstnice. La ora actuală, avem mai multe centre de permanenţă: la Soceni, la Bocşa, la Constantin Daicoviciu şi, din păcate, la Anina a fost suspendată activitatea centrului de permanenţă pentru că medicii de familie nu au mai putut asigura permanenţa. Sper şi sunt convins că voi reuşi ca, în viitor, să redeschidem acest centru cu sprijinul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate“. Totuşi, şeful DSP a lăudat bunele condiţii şi curăţenia din unele unităţi sanitare, în special la Oţelu Roşu, unde există o echipă compactă şi solidă, considerând că aceste aspecte generează performanţă.
Tabloul realităţii din sănătate i-a lăsat un gust amar prefectului Matei Lupu, care a precizat: „Cu părere de rău, conform Hotărârii de Guvern 562 din 2009 privind aprobarea strategiei de descentralizare, am ajuns din opt spitale câte aveam în judeţul Caraş-Severin să avem cinci. Foarte bună descentralizare. (…) Îmi doresc să-mi raportaţi în scurt timp că speranţa dvs cu Anina e realizată. Eu o iau ca şi o obligativitate a dvs, să vă înţelegeţi, să vedeţi ce faceţi acolo, să-l contactaţi pe dl primar şi să existe măcar acest centru, aşa cum e, cu medici de familie. Dar să existe totuşi ceva, pentru că rămân două zone până la Reşiţa – şi Valea Almăjului, şi Anina – care sunt neacoperite. Vă rog să aveţi în vedere, dle director, şi să încercăm să rezolvăm şi problema asta pentru cetăţenii din zonele respective, dacă hotărârea de Guvern a fost aşa de bine gândită“.