Firma plăteşte pentru şomaj 2,25% sau 2%. Cota de 2,25% se aplică asupra fondului de salarii brute realizat la categoriile de personal pentru care angajatorii nu au obligaţia să contribuie la Fondul de garantare al creanţelor salariale.
„Cota de 2% se aplică asupra fondului de salarii brute realizat de salariaţii încadraţi în temeiul unui contract individual de muncă încheiat pentru normă întreagă sau cu timp parţial sau al unui contract de muncă la domiciliu, de muncă temporară sau de ucenicie la locul de muncă, indiferent de durata acestora. La acest procent se adaugă 0,25%, reprezentând contribuţia datorată pentru constituirea fondului naţional de garantare al creanţelor salariale”, a declarat Vasile Iorgovan, directorul AJOFM Hunedoara.
Contribuţia angajatului
Contribuţia datorată de angajaţi a rămas la nivelul de 1%, cotă aplicabilă asupra salariului de bază lunar brut, contribuţie ce va fi reţinută şi virată de către angajatori. Pentru persoanele care au încheiat contracte individuale de asigurare pentru şomaj contribuţia datorată este de 3,25% din venitul asigurat.
Depunerea declaraţiilor
„Informăm toţi angajatorii din judeţ că depunerea declaraţiilor privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru luna ianuarie se va face în perioada 15–25 februarie. Noua versiune a programului informatic necesar pentru completarea declaraţiei va fi disponibilă din această săptămână pe site-urile www.anofm.ro sau www.ajofmhd.ro”, a precizat directorul AJOFM Hunedoara. Agenţia oferă firmelor posibilitatea depunerii declaraţiilor prin poşta electronică la adresa: declaraţ[email protected]. Începând cu declaraţiile aferente lunii februarie, se va reveni la perioada cunoscută de depunere între 1–25 ale lunii, pentru luna precedentă.
Plătesc 2,25% la şomaj
– funcţionarii publici şi alte categorii de persoane care desfăşoară activităţi pe baza actului administrativ de numire;
– persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului;
– soldaţii şi gradaţii voluntari;
– persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator;
– alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate, potrivit legii, care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute anterior şi nu prestează activitate în temeiul unui contract individual de muncă.
Clara Pâs