Cum uzina de tratare a apei nu poate face faţă acestei situaţii, apa care curge la robinetele caransebeşenilor nu este, deocamdată, potabilă.
Aceeaşi situaţie s-a petrecut şi în oraşul Anina, iar rezolvarea situaţiei depinde doar de un singur factor: timpul în care turbidităţile şi aluviunile să decanteze natural.
Reprezentanţii firmei S.C. Electrica S.A., Sucursala Hidrocentrale Caransebeş, societate ce asigură administrarea şi întreţinerea lacului, ne-au informat că principala cauză o constituie pârâul Dalci, care, mărindu-şi debitul în urma precipitaţiilor abundente, aduce în lac deşeurile şi aluviunile din amonte.
Cantitatea imensă de mâl şi turbidităţile din apa brută adusă din lacul Zerveşti în uzina de apă, a ajuns la o valoare record. Dacă valoarea normală a apei ce intră la filtre este de cinci unităţi, ieri gradul acesteia ajunsese la valoarea de peste 550 unităţi.
Deşi profilul firmei citate îl constituie exploatarea energetică, şi nu furnizarea de apă potabilă, Hidrocentrale Caransebeş a derulat un proiect de investiţie privind regularizarea pârâului Dalci, constând în realizarea unui canal de deviere a cursului apei.
Numai că, deşi proiectul a fost realizat în proporţie de peste 90%, nu poate fi dus la bun sfârşit, din cauza unui litigiu existent cu proprietarul terenului pe care ar urma să fie săpaţi ultimii 50 de metri ai şanţului.
Aşa că, problema nu se va remedia curând, mai ales că dacă nu plouă şi este vreme frumoasă, topirea zăpezilor va aduce, din nou, creşteri ale apelor Dalciului.
Iulius Pîrvu, Sorin Goruianu