Caraş-Severin, Romania

Domnul Gherga Stepan, din localitatea Rusca Teregova, este unul din cei peste 250 de proprietari ale căror terenuri au fost „înghiţite” de lacul de acumulare de la Rusca-Teregova.

Problema domniei sale este următoarea: deşi i-au fost luate 1,8 hectare de teren, despăgubirile, venite în anul 2003, au reprezentat doar contravaloarea a 8.000 m.p., astfel că pentru un hectar nu a primit nici un fel de despăgubire.

Mai mult, spune domnul Gherga, domnia sa figurează în Registrul agricol ca fiind proprietar pe hectarul cu pricina, ceea ce înseamnă că este nevoit să plătească taxe şi impozite pentru teren.

Pentru a lămuri situaţia, domnul Gherga a înaintat cereri către S.C. Hidroelectrica S.A., sucursala Hidrocentrale Caransebeş, societatea beneficiară a lucrărilor de construire a barajului.

Ultima adresă a fost înaintată în decembrie anul trecut, însă nici în momentul de faţă solicitantul nu a primit lămuriri cu privire la această situaţie.

De la reprezentanţii societăţii menţionate am aflat că, pentru a se lămuri situaţia, domnul Gherga trebuie să prezinte documentaţia tehnică de amplasament şi delimitare a terenului, avizată de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Caraş-Severin.

Altfel spus, este necesar să fie întocmite nişte acte care să arate unde sunt situaţi cei 18.000 m.p. revendicaţi. Fireşte, ca orice firmă privată, Hidroelectrica nu are interes să plătească despăgubiri, decât dacă nu există altă soluţie. Mai mult, susţin reprezentanţii firmei, chiar dacă s-ar dori acordarea despăgubirilor, nu ar exista temei legal în absenţa documentelor solicitate.

Despăgubirile făcute până acum au avut la bază Decretul de expropriere nr.31/27.01.1986. La baza acestui decret se află documentaţia tehnică întocmită la faţa locului, ce cuprinde un plan de situaţie, în care domnul Gherga figurează cu 8.000 m.p., teren înconjurat de vecinătăţi bine delimitate.

Adică, la momentul întocmirii planului de situaţie, parcelele din jurul celor 8.000 m.p. deţinuţi de domnul Gherga aveau alt proprietar. Rămâne ca, prin documentele ulterioare, această situaţie complicată să primească, în sfârşit, o rezolvare.

Iulius Pîrvu

[email protected]