Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este concluzia lungului lanţ al slăbiciunilor în cazul lucrărilor care ne sparg drumurile, constructorii plângându-se că nu-şi primesc banii.

Lucrările de pe străzi stagnează şi nu fără motiv. Într-un lung şir al atribuirilor şi subcontractărilor de lucrări, în stradă ajung doi muncitori nesupravegheaţi care ar trebui să facă treaba unei echipe. Iar la capitolul bani, lungul lanţ al slăbiciunilor îşi pune amprenta tot pe ultimele verigi: constructorul şi muncitorii săi.

Constructorii se plâng că nu-și primesc banii şi că n-au cu ce-şi plăti oamenii, materialele, utilajele. Va afecta sau va bloca asta lucrările din oraș? La întrebare ne-a răspuns administratorul public Vasile Paul: „Este posibil! Din păcate, treaba aceasta nu ține de Primăria Reșița, este problema beneficiarului, ține de cel interesat direct în aceste lucrări, de AquaCaraș, de modul în care se derulează aceste fonduri europene. Deci noi, Primăria, din păcate, nu suntem parte în acest proiect, decât în măsura în care ați văzut și la aceste ședințe: predare de amplasament și preluare de refaceri de drumuri. Și încercăm în același timp să-i obligăm să-și facă și un anumit tip de organizare. Dacă ar fi fost să dau drumul la toate permisele de spargere care mi s-au solicitat de un an și jumătate, probabil că n-ar fi existat niciun centimetru din bulevardele Reșiței care să nu fie început și cu lucrări neterminate. Este adevărat că procedurile pe fonduri europene sunt destul de complexe. În momentul în care faci lucrarea, după aceea ai o serie întreagă de verificări, apoi probele, Inspecția de Stat în Construcții, în care iar sunt o mână de oameni, sunt destul de puțini. După aceea, o mulțime de hârtii, o mulțime de probleme care durează. Îi înțeleg din acest punct de vedere și din această cauză se pare că sunt mai milos cu termenele, pentru că știu că și ei depind, în spate, de acțiunile altora“.