Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deși a fost demis în urma declarațiilor de intenție făcute pe cont propriu de Eugen Teodorovici, de-acum „ex-consilierul onorific“ al premierului Tudose, care „se gândea“ să impoziteze Biserica, păsărica a zburat…

Reacțiile în presă și pe stradă încă fac valuri, sunt și păreri „pro“- puține, e drept, dar mai ales „contra“. Tot „ex“ ministru la Finanțe, Teodorovici a anunțat joi seara (13 iulie zi cu ghinion?) că se gândește să formuleze o propunere de impozitare a veniturilor Bisericii Ortodoxe Române. Cu experiența sa în domeniu, și-a dat seama că ar fi o sursă importantă care ar acoperi promisiunile guvernanților, că statul a finanțat Biserica timp de 27 de ani, iar acum, că suntem în secolul XXI „fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare. BOR trebuie să înțeleagă și să aleagă.(…) Este nevoie de bani. Tudose nu l-a demis a doua zi pentru intenția unei astfel de propuneri, ci pentru că a făcut declarații pe un post de televiziune fără să fie consultat în prealabil.

Pe de altă parte, Liviu Dragnea a fost prompt din start împotriva oricărei astfel de intenții ce vizează impozitarea BOR, considerând că trebuie „să încercăm să mai păstrăm niște instituții. Cel puțin să le ajutăm să existe. Nu susțin această variantă“ – a spus șeful PSD.

Și președintele s-a pronunțat ironic, deși nu exclude o discuție „aprofundată“ cu reprezentanții Bisericii, Johannis consideră că „la acest moment, să vorbim de impozitarea bisericilor mi se pare un fel de aventură fiscală“.

Ideea lui Teodorovici nici nu e nouă, dealtfel, el ar fi avansat-o Patriarhului Daniel și în urmă cu doi ani, care ar fi pus condiția retrocedării tuturor bunurilor confiscate de comuniști. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că impozitele se plătesc pe clădiri, pe terenuri, pe salarii, pe tot ce presupune venituri din activitate comercială“, așadar și BOR se supune acelorași legi fiscale ca celelalte biserici din Europa, iar dacă ar fi să se impoziteze total, statul trebuie să dea înapoi toate proprietățile confiscate abuziv în perioada comunistă.

Pe stradă, oamenii sunt împărțiți în două tabere: cei care cred că bisericile s-au înmulțit peste măsură în România și că „nu trebuie să le plângă nimeni de milă slujitorilor Bisericii, că ei nu trăiesc doar din salariile de la stat“ , în plus au tot felul de ateliere și scot bani din ce produc acolo, icoane, obiecte și podoabe de cult, de asemenea, turismul religios e în floare, iar cealaltă tabără, care consideră că „pe Dumnezeu nu-l poți impozita , „ce să impoziteze? Biserica abia trăiește din ce produce, abia sunt bani pentru salarii – spune omul de la lumânări. Dacă se mărește venitul minim de la anul, nici n-o să mai avem de lucru, noi, ăștia mai mici de pe lângă preoți, că n-or să fie bani să ne plătească“.

Nemulțumiți, oamenii simpli se revoltă pentru toate acțiunile Guvernului din ultima vreme: „ E șocant, ne-au promis marea cu sarea și acum, că nu-s bani vor să-i scoată din piatră seacă! Până și aerul pe care-l respirăm or să ni-l impoziteze!“. Dacă între timp cel care a iscat valurile a dispărut din funcție, asta nu-i liniștește pe oameni, pentru că așteptările din partea celor pe care i-au votat au fost prea mari chiar dacă ele nu rezonează cu realitatea. Ce urmează? Probabil altă întrebare…