Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Vedeta Blindată 177 ”Opanez” a acostat, duminică, în portul din sudul județului. Nava, dotată cu piese de artilerie, a primit la bord autorități locale și județene, tineri și curioși.

În cadrul programului Danube 2017, Flotila Fluvială şi, în special, Comandamentul Flotilei Fluviale, organizează acest exerciţiu, care are câteva obiective mari, şi anume, instruirea echipajelor şi omogenizarea acestora în executarea activităţilor pe fluviu, antrenarea ofiţerilor tineri pe tot parcursul Dunării, până la Moldova Veche, promovarea forţelor navale, a meseriei de ofiţer de marină, de maistru militar de marină, soldat gradat profesionist în Marină, dar şi promovarea Ministerului Apărării Naţionale. La bord sunt studenţi de la Academia Navală Mircea cel Bătrân şi elevi de la Şcoala de maiştri militari de marină. Anul acesta am avut o promoţie destul de numeroasă şi sperăm ca tinerii să opteze în număr cât mai mare în continuare pentru o carieră militară şi, în special o carieră în cadrul Forţelor Navale. Meseria de marinar este una frumoasă. Nu este uşoară, dar cred că poate da satisfacţiile pe care le caută un bărbat adevărat”, a precizat comandorul Tudorel Gîndac, locţiitorul comandantului Flotilei Fluviale Mihail Kogălniceanu din Brăila.

Cât timp nava a acostat la țărm, personalul de la bord, alături de ofițerii și subofițerii recrutori din cadrul Centrului Militar Județean Caraș-Severin, au promovat profesia militară, iar cei prezenți au avut ocazia să viziteze nava. Pe navă se regăsesc 98 de guri de foc, un tun de 100 mm în prova, fabricat la Reşiţa, două mitraliere de calibru 14,5 şi 7,62, care trag împreună cu tunul. Şi cele din pupa sunt aruncătoare de proiectile reactive, 80 de ţevi, de calibru 122 mm, cu o bătaie maximă de peste 20 km. Mai avem un tun de calibru 30 mm în pupa şi aruncătoare de rachete portabile”, a explicat ofiţerul aspirant Ionuţ Brănici, comandant Serviciul Luptă, Senzori şi Armament.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost efectuate mai multe escale, la Olteniţa, la Turnu Măgurele şi, duminică, în Portul Moldova Veche. În aceste zile se desfășoară un program de pregătire pe timpul marşului către Brăila, care va cuprinde antrenamente şi instruirea echipajelor. Exerciţiul se va încheia miercuri, 17 mai.