ANINA – Vicepremierul Sevil Shhaideh a precizat, la Reșița, că Programul Operațional Capital Uman este soluția pentru aceste instituții de ocrotire.
Mai multe probleme au apărut la Căminul pentru persoane vârstnice din Anina după sistarea finanțării acestor instituții de la nivel național. Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a precizat, săptămâna trecută, la Reșița, că situaţia poate fi rezolvată cu ajutorul Programului Operaţional Capital Uman. În 2008, la momentul reformei în Sănătate, s-au desfiinţat mai multe spitale, creându-se posibilitatea înfiinţării unor centre de asistenţă socială sau, cele mai multe, centre de bătrâni.
„Acestea au fost finanţate, în perioada aceea, prin bugetul Ministerul Muncii. Cred că de mai mult de cinci ani, nu a mai fost reluată o finanţare pentru aceste instituţii. Avem, în schimb, asigurată finanţarea – şi de aceea nu ne-am mai gândit să punem din bugetul de stat – pentru Programul Operaţional Capital Uman (POCU), toată partea de servicii către persoane vârstnice sau persoane cu dizabilităţi. Din aceste considerente, bugetul de stat nu mai vine să finanţeze, în prezent, centrele respective. Prin urmare, primarii trebuie să-şi depună aceste aplicaţii în POCU, pentru a primi finanţarea”, a precizat vicepremierul.
În şedinţa extraordinară din martie a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Primăria Anina a primit 60.000 de lei pentru Căminul de bătrâni. De asemenea, prin Trezorerie, Primăria Anina a primit 114.000 de lei, care alături de cei 60.000 reprezentau suma deficitului înregistrat de căminul din oraș. Potrivit primarului oraşului, Gheorghe Românu, stingerea arieratelor nu va rezolva însă şi funcţionarea în continuare a căminului.