Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Județul are un necesar de adăpostire de 132.233 de persoane iar capacitatea adăposturilor este de aproximativ 48,21%.

Serviciul Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților din cadrul ISU Semenic a prezentat câteva riscuri în ceea ce privește protecția civilă la nivel de județ. Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate 1.272 de controale în domeniul situațiilor de urgență, iar pe linia protecției civile s-au constatat 904 deficiențe (sancționate 613). Printre principalele probleme sesizate, s-a stabilit că, din păcate, comitetele locale pentru situații de urgență nu se întrunesc semestrial, așa cum prevede legea, și mai ales, că dotarea serviciilor pentru situații de urgență pe linie de protecție civilă este precară.

„În urma controalelor s-a constatat că Ciuchici și Naidăș nu sunt dotate cu sirene electrice pentru alarmarea populației, în Bolvașnița, Pojejena, Prigor și Socol nu au fost montate sau branșate sirenele achiziționate, la Mehadia nu funcționa sirena, iar Caransebeș, Oravița, Anina, Băile Herculane, Moldova Nouă și Oțelu Roșu nu au centrale de alarmare. Capacitatea de adăpostire în adăposturi de protecție civilă acoperă doar 48% din necesarul județului“, se precizează în raportul amintit.

În ceea ce privește evacuarea, în urma controalelor de prevenire s-a constatat că planurile pe acest segment nu sunt actualizate, la unele localități și la unii operatori economici; locurile de adunare nu sunt marcate conform prevederilor în vigoare; lista persoanelor cu dizabilități care trebuie evacuate nu se actualizează pentru a fi trimisă la ISU.

„Planurile de apărare specifice cutremurelor sau alunecărilor de teren nu erau actualizate în majoritatea localităților. Referitor la protecția bunurilor din patrimoniul cultural, unele obiective de pe raza localităților, clasificate ca monumente istorice, nu sunt marcate corespunzător prevederilor în vigoare. În vederea salvării oamenilor, animalelor și bunurilor este necesară asigurarea utilajelor și materialelor necesare pentru intervenție, la nevoie pentru transportul apei potabile, asigurarea hranei… Neîncadrarea cu personal a echipajelor specializate din organigrama serviciilor voluntare pentru situații de urgență este un aspect negativ, constatat și în acest an pe timpul controalelor desfășurate“, se mai amintește în raportul ISU Semenic.