CARAȘ-SEVERIN – Raportul Spitalului Județean de Urgență Reșița arată o modificare a cazuisticii rezolvate.
Pe parcursul anului 2016, la unitatea spitalicească județeană au fost mai puțini pacienţi cu spitalizare continuă, internaţi pe criteriul de urgenţă. „E mai puțin decât în anul anterior, dar cifra se menține crescută. Procentul a fost de 59,27% în anul 2015, iar anul trecut, a ajuns la 58,85%. Criteriul de urgenţă la internare a atras după sine şi modificarea indicatorului – rata mortalităţii intraspitaliceşti, care a crescut de la 2,02% în 2015, la 2,28%, în 2016“, a explicat dr. Dumitru Secășan, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița.
Pe segmentul economico-financiar, se observă o creştere a cheltuielilor cu medicamente şi materiale sanitare din totalul cheltuielilor spitalului, de la 15,89% în 2015, la 21,37% în anul trecut. La fel, același trend ascendent se menține în privința costului mediu al zilei de spitalizare şi a procentului cheltuielilor de personal, de la 57,83 în 2015, la 60,49, în 2016. „Și indicele de complexitate a cazurilor a crescut, ceea ce atrage după sine o mai bună punere în valoare a patologiei de bază, pentru care este internat pacientul, precum şi a complicaţiilor şi a bolilor asociate. Practic, cazurile internate au fost mai complexe, dar şi mai bine diagnosticate. Ca atare, se poate spune că a crescut calitatea actului medical, dar şi o atragere a unei mai bune finanţări de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate“, a adăugat dr. Secăşan.
Potrivit managerului, este de remarcat şi faptul că numărul bolnavilor transferaţi de la această unitate către alte spitale a scăzut cu aproximativ şase procente, ceea ce denotă o creştere a calităţii actului medical privind diagnosticarea şi tratarea pacienţilor. Şi numărul de pacienţi internaţi a scăzut, de la 26.815 în 2015, la 26.217, anul trecut. Strategia Spitalului Judeţean rămâne, în continuare, scăderea ratei de utilizare a paturilor faţă de anul anterior.