REȘIȚA – Dacă vrei să faci bine, nu trebuie să ţii în mâini frâiele lumii. Trebuie doar să vrei… Şi, dacă vrei, poţi. Nu e nevoie să întorci pământul cu susul în jos, e suficient să faci atât cât poţi să faci. Dacă fiecare ar înţelege asta, cu siguranţă lumea ar fi mult mai bună. Am înţeles asta vorbind cu tinerii voluntari de la Centrul de Tineret „Mansarda” din Reşiţa. Elevii ne-au spus gândurile lor pe care noi le scriem ca într-un jurnal al anilor de liceu.
Voluntariatul ajută oamenii să se dezvolte, iar pe asta se bazează dezvoltarea societăţii. Schimbarea mentalităţii poate duce societatea înainte pentru că fiecare dintre noi trebuie să fim modele pentru ceea ce vrem să vedem în jurul nostru. Fac voluntariat de un an, dar mai serios de o lună. Aşa am învăţat să să-mi exprim opiniile mai uşor şi am câştigat mult în lupta cu timiditatea. Citesc mult, în special genurile S.F., fantasy, thriller. Aşa că am participat la „Cărţile pe faţă”.
Patricia Pârvu, 16 ani, elevă, Lic. Mircea Eliade
Am învăţat să fiu deschisă, să am încredere în mine, să mă implic în tot. Îmi place mult, nu lipsesc niciodată. Dacă nu ar exista voluntariatul, cred că oamenii s-ar gândi doar la ei. Acum un an. d-na dirigintă, Adina Oţa, ne-a adus cu clasa la Mansarda. Iniţial, am rămas eu şi încă o colegă, apoi ni s-au alăturat alţi cinci colegi. Cea mai frumoasă acţiune a fost week-end-ul petrecut la Anina, alături de copiii de acolo. S-au bucurat mult, noi la fel.
Ioana Bumbea, 15 ani, elevă, Lic. Traian Vuia
E primul meu contact cu voluntariatul. Prietenii mi-au spus că fac activităţi interesante şi recreative, iar profesorii m-au îndreptat în sensul acesta. Vreau să ajut oamenii atât cât pot, să mă implic în proiecte diverse. Prietenii mi-au spus că voluntariatul i-a ajutat să comunice mai bine. Cred că şi eu voi învaţa asta deoarece aici am găsit oameni calzi, deschişi comunicării. De asemenea, socializezi cu oameni diverşi iar asta te ajută să te descurci în societate.
Alexandru Borca, 15 ani, elev, Lic. Traian Vuia
Am aflat despre Mansarda de la prieteni care fac voluntariat. Mi-au povestit ce fac aici şi m-au convins să încerc. Aşa am devenit şi eu voluntar de aproximativ o lună. Deşi fac asta de puţin timp, a fost suficient ca să înţeleg deja că acest gen de activităţi te ajută să fii Om. Acum două săptămâni am participat la un training ţinut la Brebu Nou de specialişti în arta circului. Acest domeniu îmi era total necunoscut, dar de la ei am învăţat că nimic nu e imposibil.
Andreea Gherman, 15 ani, elevă, Lic. Traian Vuia
Putem schimba mentalităţi şi de aceea ţinta noastră sunt tinerii, căci sunt mai maleabili. Sunt voluntar de peste un an. Atunci am intrat pe site-ul Mansardei şi mi-am zis că trebuie să încerc. Aici învăţ să mă dezvolt personal, să comunic mai bine şi îmi pot petrece timpul liber altfel. Cel mai mult mi-a plăcut activitatea de animaţie stradală pe care am desfăşurat-o pe 1 aprilie. Anul acesta, noi marcăm într-un mod similar şi Halloween-ul.
Radu Baleţi, 18 ani, elev, Lic. Traian Vuia
Voluntariatul m-a învăţat să comunic mai bine, să mă dezvolt, să-mi depăşesc diverse limite, să am încredere în mine şi în ceilalţi. Acum un an, d-na dirigintă Adina Oţa, cea mai tare dirigintă, ne-a adus la Mansarda cu clasa. La început câţiva colegi am devenit voluntari, acum suntem vreo zece. Cel mai mult mi-a plăcut schimbul de experienţă de astă vară, organizat de Erasmus. Am petrecut zece zile la Lorca, Spania şi am desfăşurat activităţi diverse.
Viviana Duda, 16 ani, elevă, Lic. Traian Vuia
Cel mai important lucru pe care l-am învăţat este că fiecare problemă are mai multe rezolvări posibile. Fiind voluntar, îi înţelegi pe ceilalţi şi poţi empatiza mai bine cu ei. Sunt voluntar de peste doi ani. Cel mai interesant a fost stagiul petrecut la Slobozia unde am deprins diverse cunoştinţe de la trainerii locali, cunoştinţe pe care ulterior le-am transmis mai departe copiilor de şcoală primară cu care am interacţionat în cadrul activităţilor stagiului.
Andrei Radu, 18 ani, elev, Lic. Traian Lalescu
Am învăţat importanţa lucrului în echipă, a schimbului de idei pentru a lua cea mai bună decizie. Voluntariatul ne ajută să ne dezvoltăm, să cunoaştem oameni noi, să interacţionăm. De aceea îi sfătuiesc pe toţi să încerce, căci experienţa este de neuitat. Eu am devenit curios auzind la şcoală vorbindu-se despre voluntariat. De asemenea, prietenii îmi povesteau despre activităţile pe care le desfăşurau. Aşa că, începând de astă iarnă, am devenit şi eu voluntar.
Denis Stoica, 16 ani, elev, Lic. Traian Vuia
Cred că voluntariatul deschide mintea oamenilor, iar asta e foarte important. Cu ceva timp în urmă am descoperit pagina de facebook a Mansardei. De mult timp mă gândeam să fac voluntariat, dar abia în luna august am prins curaj să vin aici împreună cu o prietenă care şi ea face voluntariat. Apoi alte două colege de şcoală au venit aici. Luna trecută, am fost la Nocturna Bibliotecilor şi am avut ocazia să văd ce înseamnă voluntariatul.
Ionela Pleşan, 16 ani, elevă, Lic. Sabin Păutza
În societate, voluntariatul poate schimba mentalităţi, oamenii pot ieşi din obişnuinţă iar tinerii îşi pot deschide orizontul spre noi relaţii sociale. În primăvară, am participat la o acţiune socială la care am reprezentat liceul nostru, alături de alţi elevi ai liceului. Încă de atunci mi-am dorit să încerc voluntariatul, dar e greu datorită orarului de la şcoală. Ulterior, am reuşit să le intercalez. Centrul de tineret este ca o familie, unde învăţăm lucruri care ne ajută în viaţă.
Raluca Duică, 16 ani, elevă, Lic. Sabin Păutza