Caraş-Severin, Romania

GRĂDINARI – Zburătoarele lui Lucian Petrovici îi dau aripi cât are nevoie pentru a merge înainte.  Aşa am putea descrie „profitul” pe care-l realizează de pe urma găinilor Wiandote argintiu şi Plymouth Rock barat, de care se ocupă de zece ani.

Lucian s-a născut şi a crescut la ţară, ai lui creşteau animale, până pe la 17 ani s-a dus cu vacile la câmp şi-aşa a prins dragul de animale. A avut 120 de oi fătătoare, acum are vreo 30-40 de găini din rasele amintite, pe care le ţine în boxe de 2/2 sau 4/2 m, câte 3-4 găini şi un cocoş fără a amesteca rasele. „Peste iarnă ţin cât e necesar pentru efectivele de anul următor. Pâna la vârsta de un an, găinile se reproduc mai bine, de aceea prefer să le dau pe cele care trec de această vârstă”, aflăm de la Lucian.

Are şi patru incubatoare şi o ladă pentru creşterea puilor. În lunile martie-aprilie, scoate 30-40 de pui, după cum se ouă găinile. Şi tare-i mândru de orătăniile lui. De opt ani e membru în Asociaţia Crescătorilor de Păsări din judeţ şi participă la expoziţia anuală din luna decembrie unde, de două ori, a ieşit campion la rasa Wiandote.

Când poate, merge la târguri agricole din judeţ şi nu numai. Vânzarea însă merge slab, căci lumea n-are bani. „Toţi spun că-s frumoase găinile, unii le fac şi poze dar puţini le cumpără. Acum şapte ani, vindeam o găină de expoziţie cu 50 de euro, acum nici 80 de lei nu iau pe ea. O găină poate da 4 kg de carne, iar un cocoş ajunge chiar la 6 kg. În ultimii 5-6 ani, am tot lăsat la preţ dar degeaba”, spune Lucian.

Acum vreo şase ani, Statul a dat subvenţii pentru rasa Wiandote. A fost singurul moment când crescătorul nostru a primit ajutor. S-a dezvoltat prin forţe proprii, crescându-şi găinile cu hrana naturală provenită de pe cele 2 ha de pământ pe care le-a dat în arendă şi cumpărând atunci când a fost nevoie. Şi-ar dori să se dezvolte, dar e dezamăgit de desfacerea „produselor” sale. „E greu de spus ce-ar fi de făcut căci e vorba despre ceva general, la nivelul societăţii româneşti. Orăşenilor le transmit să aibă încredere în ţărani, să cumpere de la ei şi să fie atenţi la ce se găseşte în magazine, la E-uri şi chimicale”, încheie Lucian. Găinile îl ajută să meargă înainte, dar nu să şi zboare.