Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA – Mica afacere de familie pornită de Marius Armaş stoarce tot ce e mai bun din… fructe.

Ce faci dacă nu vinzi toate fructele pe care le obţii din livada ta de cinci hectare şi-un pic? Nu-i păcat să pierzi? Anul trecut, Marius Armaş s-a gândit să facă sucuri naturale, căci în livadă are toate soiurile de pomi. Să tot combine fructele după plac ca să scoată sucul. Ba adaugă şi morcov sau sfeclă roşie şi le potriveşte după cum vede că merge piaţa.

Vreo 10.000 de euro a investit până acum în încăperile micii „fabrici” de licori dulci. Are linie de stoarcere, depozit pentru fructe şi depozit pentru produsul finit, unde temperatura e constantă, între 12 şi 14 grade, şi unde lumina intră prin geamul făcut în peretele care dă la umbră.

Sucurile conţin efectiv zeama fructelor. Nu adăugăm nici zahăr, nici chimicale, nici conservanţi. După ce stoarcem sucul, îl punem în pasteurizator. Acesta e ca un fierbător de cafea de capacitate mare. Aici sucul e încălzit până pe la 82 de grade, după care e turnat în ambalajele pe care le cumpăram de la firme specializate”, vorbeşte Marius despre mica afacere pe care-o practică cu acte-n regulă.

Din depozitul cu geam la umbră, recipientele cu suc merg fie la pieţe, fie la târgurile agricole la care participă Marius şi ai lui. Micul producător încearcă să se plieze pe gusturile cumpărătorilor şi să producă sucurile în acele combinaţii pe care le cere lumea. Orice început e greu, iar câştigurile sunt tot ca de început. Unde mai pui că, anul acesta, recolta a fost slabă iar Statul abia a plătit subvenţiile pe anul trecut, şi acelea cu ţârâita. Aşa că Marius vinde deopotrivă sucuri, dar şi fructe şi legume, astfel încât, atunci când trage linie, să dea cu plus cât să meargă înainte.

„Omul simplu spune că sucurile noastre-s cam scumpe. Mie nu mi se pare, deoarece sucul e 100% natural. Va mai dura ceva până lumea va înţelege asta. Oamenii să aibă încredere şi să caute adevăraţii producători care fac produse naturale. Poate costă mai mult, dar ar fi bine că oamenii să nu se ia numai după reclame”, încheie Marius. Pe viitor, se gândeşte să se extindă. De ce nu, chiar să acceseze fonduri UE. Dar… deocamdată stoarce fructe abia de un an.