Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – După 22 de ani de muncă în Occident, Ioan Jivan pune în practică ce-a învățat afară.

12 ani a trudit în serele din Belgia și încă zece în Franța, tot în domeniul legumiculturii. Acum patru ani și-a ridicat o seră de 1.200 de metri pătrați, pe schelet metalic și acoperită cu folie. Materialele sunt de cea mai bună calitate, aduse din Franța. Apoi o iarnă întreagă a adus cu remorcile pământ fertil pe care l-a pus în seră, în strat de 70 cm. Pentru irigații, și-a făcut bazin de colectare de 400 de metri pătrați și adânc de 1,5 m, alimentat natural din pânza freatică. Nea Ioan și-a făcut și fântână adâncă de șapte metri, în care are mereu cinci metri apă. Și-a cumpărat pompe submersibile cu ajutorul cărora apa este trasă pentru a uda plantele. Sera l-a costat peste 15.000 de euro, bani munciți de el.

În seră cultivăm roșii, ardei, vinete albe, ardei iute. Mai avem încă o suprafață de 3.800 metri pătrați, pe care cultivăm cartofi, verdețuri. În tot ce producem, folosim numai îngrășământ natural, de proveniență animală”, aflăm de la nea Ioan. Iar recolta „e cum dă Dumnezeu”, în exprimarea sa. Subvenție n-a primit niciodată căci suprafața sa e prea mică față de cât prevede legea. În consecință, numai Cel de Sus îl ajută.

Cu marfa merge la piața și târgurile de la Reșița. Zilele acestea, se află la târgul din Parcul Tricolorul. Tare-l doare sufletul când vede câte produse sunt aduse din import. După ce că-s puțini producători, mai vin și produsele de-afară care-i sufocă. „E păcat, așa ne pierdem elanul iar cei care ar vrea să se apuce sunt descurajați din start. Băiatul meu are 25 de ani și e plecat în Franța. Are dublă cetățenie și e tare dezamăgit când vede cum țara bate pasul pe loc căci el ar vrea să se întoarcă”, își arată micul producător marea tristețe.

Ar vrea ca legumicultorii din Fârliug să-și facă o asociație ca să se facă auziți în județ. Apoi ar fi bună o asociație mare, la nivel de județ, căci în Caraș-Severin nu există o asociație adevărată a legumicultorilor. Pe cumpărători, Ioan Jivan îi sfătuiește să caute micii producători. „Lumea poate să vină să vadă cum producem legumele și unde le producem. Dacă oamenii vor să mănânce o legumă sănătoasă, să caute micii producători”, încheie legumicultorul.