Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Copiii, părinţii şi bunicii din judeţ îl cunosc pe Valentin Neacşu datorită spectacolelor de magie pe care le-a susţinut recent la Reşiţa, Oraviţa şi Bocşa. Numerele de iluzionism îi bucură deopotrivă pe cei mici şi cei mari. Iar magicianul se bucură de căldura cu care publicul din judeţ îl primeşte de fiecare dată. Pe 3 octombrie va reveni la Reşiţa, cu un nou spectacol pentru copii. Pentru Jurnal de CS, Valentino vorbeşte despre el şi munca sa.

Răbdarea, devotamentul şi carisma sunt secretele cu care magicianul cucereşte publicul. Valentino ştie bine asta deoarece îşi concepe spectacolele ca pe adevărate poveşti. Prin ele vrea să transmită publicului unele sentimente ale copilăriei pe care, la un moment dat, adulţii le-au pierdut. Şi reuşeşte deoarece, măcar pentru o oră, lumea lasă grijile acasă şi vine la teatru.

Avea 17 ani când a încercat primele numere de stradă, adică trucuri cu cărţi şi monede. Până şi el a fost surprins când a văzut că i-a ieşit, iar asta l-a îndemnat să meargă mai departe ca să atingă rigorile unui spectacol de scenă. Aşa au apărut numere de fachirism ori cu animale exotice, apariţii, dispariţii, levitaţie. „Pregătirea unui spectacol îmi ia câteva ore bune, iar la un număr nou lucrez 4-5 ore zilnic, cel puţin o săptămână, în funcţie de dificultate. Cel mai dificil a fost să fac o persoană din public să leviteze”, aflăm de la tănărul absolvent al şcolii postliceale de artă teatrală şi cinematografică din Timişoara, profil regie artistică.

Valentin e originar din Petroşani, unde apare frecvent în spectacole. Acum un an, l-a cunoscut pe Dan Mirea, directorul artistic al Teatrului de Vest. La Teatrul din Petroşani se juca atunci spectacolul „La iunion, birjar”, după schiţele lui Caragiale, în care Valentin apărea cu numere de magie. „D-lui Mirea i-a plăcut prestaţia mea şi am stabilit să colaborăm. Ideea s-a materializat cu prilejul Festivalului Prichindel, unde am susţinut trei spectacole. Am avut mari emoţii, însă la Reşiţa am găsit o adevărată familie, în frunte cu dl. Mirea, cărora le mulțumesc pentru că m-au primit în mijlocul lor”, spune Valentin.

Alături de „familia” sa, lucrează la punerea în scenă a unui spectacol inspirat după filmul „Iluzionistul”, care speră să aibă premiera până la sfârşitul anului. În paralel, studiază trucul prin care o persoană este tăiată în două pe care îl vrea abordat într-o manieră modernă, cât mai transparentă. Îi are ca mentori pe Iosefini, Houdini sau Dany Lary, ale căror lucrări le citeşte pentru a deveni mereu mai bun.

I s-a întâmplat să şi greşească pe scenă, deşi la repetiţii trucul i-a ieşit. Asta deoarece nu a reuşit încă trucul prin care să dispară emoţiile. Acestea apar când merge în locaţii noi, aşa cum s-a întâmplat recent, când Valentino i-a întâlnit pe prichindeii reşiţeni. În asemenea momente, scoate din mânecă zâmbetul magic şi… spectacolul continuă.