Caraş-Severin, Romania

VERMEŞ. De câţiva ani, Ioan Andraş din satul Izgar îşi paşte cele peste 200 de mioare pe unde poate. Până în mai 2011, nea Ioan a fost sub contract de păşunat cu Primăria însă acum autorităţile locale nu-i mai dau păşune. Ori comuna dispune de păşune pentru toţi, dar aceasta nu e dată oamenilor. Nea Ioan s-a adresat în repetate rânduri primarului Ion Damian dar demersurile sale au rămas fără rezultat. Până-ntr-o zi când n-o mai putut răbda şi s-a dus la Reşiţa să-şi caute dreptatea. De cealaltă parte, Primăria se arată receptivă la solicitările sătenilor şi îi invită să încheie noi contracte.

În perioada 20 mai 2008 – 20 mai 2011, Primăria a încheiat contract cu Asociaţia Codreana, condusă de Vasile Banciu. Atunci era primar Petru Şest, el a semnat contractul, iar asociaţia avea opt membri printre care şi Ioan Andraş. „Ni s-au închiriat 43 de hectare pentru care taxa era de 50 de lei pe an pe hectar. Am plătit taxa, am întreţinut păşunea, aşa cum eram obligaţi prin contract, ba ne-am ocupat şi de îngrăşarea pământului prin târlire”, ne-a spus nea Ioan, prezent în redacţia noastră.

Noi vrem pământ!

În 2011, la expirarea contractului, baciul s-a adresat primarului Ion Damian, ales în iunie 2008, şi a cerut prelungirea contractului. „A spus că nu ne mai poate da păşunea pe motiv că are nevoie de bani. În 2011, s-a discutat în Consiliul Local şi au decis că nu ne mai dă păşunea. Acum câţiva ani, unora li s-a dat păşune iar altora nu. În comună au rămas oameni fără păşuni, deşi există suprafeţe pe care Primăria nu le-a dat nimănui. Eu în fiecare an am depus cerere pe persoană fizică dar n-am primit răspuns. De ce Primăria nu dă păşunile la oameni?”, întreabă nea Ioan.

andras

L-am întrebat şi noi pe primarul Ion Damian. Am aflat că, în 2008, când acesta a preluat frâiele Primăriei Vermeş, la Izgar existau două asociaţii: Izgăreana şi Codreana. Contractul Izgărenei a fost prelungit, însă Codreana mai avea doar doi membri: Vasile Banciu şi Ioan Andraş. „Împreună cu secretarul Primăriei, i-am invitat pe amândoi să discutăm. Ei veneau însă pe rând, niciodată împreună, deşi aveau cereri depuse, Ioan Andraş pe persoană fizică, iar Vasile Banciu atât pe persoană fizică cât şi pe asociaţie. Atunci trebuia să dăm o hotărâre de consiliu local privind suprafaţa dată în închiriere şi cea a Primăriei. Dar ei n-au venit până la data şedinţei de consiliu local”, declară primarul Ion Damian.

Poftim contracte!

Reţinem că o suprafaţă totală de aproximativ 28 de hectare era pregătită pentru a fi închiriată celor doi, suprafaţă stabilită în raport cu numărul de animale. Cum însă cei doi nu s-au dus să li se facă contract, cele 28 de hectare au trecut la Primărie pentru a nu se pierde subvenţia. „Apoi, în 2013, guvernul a dat Ordonanţa 34, care se referă la amenajamentele pastorale. Primăria nu a mai putut încheia contracte de închiriere însă, în momentul de faţă, suntem în ordine din punct de vedere legal. În consecinţă, Ioan Andraş şi Vasile Banciu se pot adresa Primăriei pentru a li se încheia contracte de păşunat”, a încheiat primarul Ion Damian.