CARAŞ-SEVERIN – Medicii cărăşeni nu sunt mulţumiţi de poziţia Guvernului faţă de efectuarea gărzilor. Tot mai mulţi medici cărăşeni s-au alăturat primilor patru care au semnat petiţia online ce are ca scop apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, atât cele aferente normei de bază cât și gărzile suplimentare normei de bază. Acum, numărul cadrelor medicale din județ care au semnat petiţia trece de 50.
Miniștrii Sănătății și Muncii au avut o întrevedere cu reprezentanții mai multor sindicate din Sănătate în ceea ce privește reglementarea gărzilor suplimentare. „Cei doi miniștri au transmis partenerilor de dialog social un mesaj clar de recunoaștere a faptului ca există un spațiu de ameliorare în acest domeniu și că ambele ministere sunt complet deschise în ceea ce privește căutarea unor soluții în acest sens. De la 1 august, gărzile suplimentare nu mai sunt obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Contractul individual de muncă cu timpi parțiali, care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare, reprezintă o baza legala care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1 august, gărzile suplimentare sunt recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă, dar și la vechimea în specialitate“, este poziţia oficială a celor două ministere.
„Noi nu dorim niciun favor, nicio plată suplimentară. Dorim doar să se respecte legea. Problema a pornit de la un ordin de ministru care încalcă o lege, care raportează plata gărzilor la un salariu inexistent în legislaţie. Asta trebuie să se rezolve şi pentru asta continuăm protestul“, ne-a declarat dr. Jaro Marşalic, unul dintre primii semnatari ai petiţiei. Miercuri, numărul medicilor care au semnat petiţia pentru reglementarea gărzilor ajunsese la peste 4.600. Alţi 53 de medici cărăşeni li s-au alăturat primilor patru care au semnat respectiva petiţie, 37 din Reşiţa, 14 din Caransebeş, unul din Oraviţa şi un altul din Oţelu Roşu.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului sănătății. Pe de altă parte, medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporțional cu timpul muncit în gărzi. Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), miniștrii Muncii și Sănătății au decis că va fi acordat sporul de noapte de 25%. Printre solicitările medicilor se numără şi respectarea unor drepturi: dreptul la concediul de odihnă plătit și pentru CIM-ul cu timp parțial, dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, aferente unuia sau ambelor contracte individuale de muncă (de la această prevedere se poate deroga doar în baza acordului medicului, exprimat în mod expres), dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore, indiferent dacă aceste ore sunt aferente unuia sau ambelor contracte individuale de muncă (derogare doar în baza acordului medicului), şi mai ales calculul drepturilor aferente gărzilor suplimentare, raportate la salariul de bază prevăzut de anexa nr. 1 la OUG nr. 20/2016.