Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – 1.560 de tineri din Caraş-Severin s-au înscris la examenul de luni. Dintre aceştia, 112 nu s-au prezentat la prima probă scrisă a Bacalaureatului, iar patru tineri au fost eliminaţi din examen.

Romanul psihologic şi cel interbelic sunt cele două genuri literare pe care absolvenţii de liceu, de la profilurile real, respectiv uman, le-au avut de tratat la proba scrisă de Limba română a Bacalaureatului. „Pădurea spânzuraţilor“ (Liviu Rebreanu), „Concert din muzică de Bach“ (Hotensia Papadat-Bengescu), „Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război“ (Camil Petrescu), „Enigma Otiliei“ (George Călinescu), „Baltagul“ (Mihail Sadoveanu) şi „Ion“(Liviu Rebreanu) sunt romanele ce au putut fi abordate de toţi candidaţii la examenul de Bacalaureat din acest an.

Varianta de subiecte pentru elevii de la profilul real a fost cea cu numărul şapte. Aici absolvenţii de avut de comentat viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic. De asemenea, la subiectul 1 au avut un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona“, de Tudor Muşatescu. Subiectul al II-lea a constat într-un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor.

Pentru elevii de la profilul uman, varianta de examen extrasă a fost tot cea cu numărul şapte. La primul subiect, tinerii au avut un text dramatic la prima vedere din opera lui Horia Lovinescu, „Citadela sfărâmată“. Pe baza acestuia au avut de răspuns unei serii de întrebări. Subiectul II le-a cerut să realizeze un text argumentativ pentru rolul lecturii în dezvoltarea personală. Iar în final, la al treilea subiect, liceenii au comentat relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic. Marţi se va desfăşura proba de limba şi literatura maternă.