Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Corul Allegretto, Teo Milea și orchestra Filarmonicii din Arad, în prima zi a serbărilor Reșiței.

 Allegretto a luat ființă acum 15 ani, mândrindu-se cu premii pe plan național și internațional. Corul, de care se ocupă prof. Cristian Rușoagă și care este dirijat de Emanuela Moldovan, a obținut locul I la concursul național coral din 2014 și a fost prima formație de acest gen invitată să cânte la Bruxelles. Nu întâmplător, corul Liceului de Artă „Sabin Păutza” și-a început recitalul cu piesa intitulată „Pacea lumii”, scrisă de maestrul originar din Reșița și cunoscut în toată lumea.

Apoi Teo Milea a susținut primul său concert la Reșița. Originar din Chișineu Criș, jud. Arad, pianistul are două discuri premiate SUA, locuiește în Toronto, Canada, și a fost primul pianist invitat să concerteze la congresul NATO de la Bruxelles ori la opera din Dortmund, la gala internațională de balet. „Acum o lună și-un pic, am încheiat cea mai importantă competiție din Canada. Se numește „Searchlight” și se difuzează la postul național de televiziune, respectiv de radio. Datorită votului zilnic dat de români timp de două luni am ajuns în top 4. N-aveam nicio șansă să merg mai departe pentru că se puncta inclusiv versul piesei, ceea ce piesa mea nu are. Dar am terminat pe locul doi datorită susținerii românilor, cărora le mulțumesc”, a spus Teo. Artistul, care lucrează la al treilea său album, intitulat „I am human”, a promis că va reveni la Reșița cât de des va putea.

Seara a fost încheiată de recitalul corului și orchestrei Filarmonicii din Arad, sub bagheta maestrului Sabin Păutza. De fapt, „jumătate de cor și jumătate de orchestră” în exprimarea maestrului. „Sunt foarte buni, am colaborat cu ei de multe ori. Am deja două concerte programate cu ei pentru stagiunea viitoare, un concert vocal simfonic și unul de Crăciun, cu colinde din toată lumea. Acum am venit cu operă, data viitoare vom veni și cu muzică simfonică, cu un pic de jazz, muzică din filme, lucrări americane care prind tot mai mult la public”, a spus maestrul la finalul recitalului.

Sabin Păutza crede în potențialul tinerilor români, care sunt extraordinari în toate domeniile. „Un mare matematician care a plecat din Reșița, Traian Foiaș, a fost asistentul lui Moisil. A plecat din țară pe la 26 de ani, acum este directorul institutului NASA. L-am întâlnit la Reșița când ne-au făcut cetățeni de onoare. Mi-a spus că are 400 de savanți dintre care 25 au premiul Nobel. Dar are doi tineri români, din aceia cu blugii rupți, de care îi este frică. Au venit cu niște proiecte despre cum să ne mutăm pe Marte, ce nici nu le-a trecut prin cap ălora cu Nobel. Asta înseamnă să șlefuiești diamantul. Avem tineri extraordinari în toate domeniile, care trebuie sprijiniți mai mult”, a încheiat Sabin Păutza.

În asentimentul maestrului, primarul Ioan Popa și-a exprimat speranța în viitorul Reșiței, în găsirea unei noi identități a urbei care să redevină un oraș dinamic și care să-și poată păstra tinerii. „Vă cer să-mi veniți aproape, să aveți răbdare pentru că rezultatele vor apărea unul câte unul”, s-a adresat celor prezenți.