Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă liberalii şi social-democraţii au fost favoriţii reşiţenilor la scrutinul local, cei care vor decide şi vor conduce cu adevărat ar putea fi verzii. Asta pentru că niciuna dintre cele două formaţiuni cu câte nouă consilieri nu deţine o majoritate confortabilă în palatul administrativ municipal. Liberalii i-au curtat pe verzi cu un fotoliu de viceprimar şi cu altul de city manager. Verdele nominalizat, Vasile Paul spune că, indiferent de poziţie, va ţinti în aceeaşi direcţie.

Faptul că două mari forţe politice se egalizează una pe cealaltă în componenţa noului consiliu local reşiţean face loc înţelegerilor şi concesiilor necesare susţinerii unei majorităţi. Lângă nouă liberali şi tot atâţia social-democraţi, care deţin aparenta supremaţie, îşi fac locul doi verzi şi un pemepist, care ar putea schimba echilibrul de forţe. Primarul Ioan Popa a vorbit despre negocierile cu verzii şi despre posibilitatea ca unul dintre fotoliile de viceprimar şi cel de city manager să fie date formaţiunii care i-ar putea completa pe liberali într-o majoritate în palatul administrativ, nominalizându-l pe Vasile Paul, capul listei de consilieri a verzilor, pentru una dintre cele două poziţii.

Vizavi de acest subiect, Vasile Paul a declarat: „E o situaţie destul de interesantă. Am mai fost întrebat pe parcursul zilelor trecute şi am reuşit să negociez. Mi se pare o treabă foarte, foarte ciudată, dl Popa, pe care totuşi îl cunosc de vreo 20 de ani, acum câteva zile, la o cafea, m-a întrebat: «Paul, vrei să facem ceva pentru Reşiţa?». I-am răspuns «Da!» şi am strâns mâna. Deci nu încape loc de negociere, că eşti viceprimar, că eşti city manager, că eşti simplu consilier, există un singur lucru pe care vreau să-l fac. Şi cei care mă cunosc ştiu că nu prea sunt dus la biserică şi nu prea am în mine şarlatanii. Încercăm şi vrem să facem ceva pentru acest oraş. Am norocul de a putea crea o anumită majoritate în cadrul consiliului local, cu ajutorul colegilor mei verzi. Bineînţeles că o s-o facem pentru orice propunere pozitivă. Deci nu suntem partid balama, gen Gigi-contra, vom analiza fiecare problemă, fiecare propunere şi vom proceda prin consultarea cetăţenilor, cu ceea ce convine cetăţeanului. Mă bucură foarte mult că Partidul Verde, împreună cu Partidul Liberal, au foarte multe puncte comune în programe. Aproape că programul Partidului Liberal se pliază – cel puţin 30% – cu programul nostru. Deci cu atât mai mult există o posibilitate de colaborare şi bineînţeles există şi afinităţi personale în direcţia aceasta“.

Vasile Paul a vrut să sublinieze faptul că se doreşte deschiderea spre public a procedurilor de adoptare a hotărârilor, eliminându-se astfel posibilele aranjamente: „Veţi vedea, prin ceea ce voi reuşi să obţin în timp ca şi transparenţă în tot ce înseamnă hotărâri în cadrul consiliului local, că vom vota pe ceea ce ne spune conştiinţa. (…) Indiferent din ce zonă a politicului vin, există proiecte de hotărâri bune pentru oraş şi altele mai puţin potrivite. Pentru cele bune, vom fi alături indiferent de zona din care vin, iar pentru acele pe care le vom considera nepotrivite, ne vom exprima opinia! Deci nu intenţionez să fac aranjamente şi şuste pentru faptul că avem doi consilieri. Veţi vedea! S-ar putea, câteodată, să fac lucruri nepotrivite din neştiinţă şi din greşeală, dar nu din interes!“.