Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Opiniile sunt contradictorii şi au fost exprimate chiar în plenul Consiliului Judeţean.

Lucrurile sunt pe cale să se rezolve, cu ajutorul unui administrator special, un tânăr economist şi prin eliminarea unor angajaţi care nu-şi justificau prezenţa acolo. Cel puţin aşa a explicat preşedintele forului judeţean, Romeo Dumitrescu, în şedinţa ce a avut loc cu câteva zile în urmă. Or, aceste consideraţii au stârnit altele, din partea consilierului Iustina Turnea, cea care a mai amintit într-o şedinţă anterioară că „la fabrica de lapte pute rău“. De această dată, Turnea a oferit amănunte suplimentare.

„Nu este aşa de roză activitatea de la fabrica de lapte din Oraviţa. Va avea domnul economist mult de lucru acolo, pentru că situaţia este destul de gravă şi nu ştiu cum putem vorbi de beneficii. Asta pentru că în Caraş-Severin nu au de unde să se adune 232.000 de litri de lapte de la producători. Poate importă din Ungaria sau din altă parte ca să acopere «cornul şi laptele». Această fabrică a fost făcută pentru producătorii locali. Nu este admisibil ca acum să auzim că acolo s-au produs nişte măgării şi s-a ajuns ca producătorii să vândă litrul de lapte de cel puţin 3,5% grăsime cu 0,8 lei. Eu sunt din Almăj şi noi vă dăm lapte, almăjenii. Almăjul nu mai ţine vaci pentru că nimeni nu le plăteşte munca. Laptele de acolo, de o calitate deosebită datorită păşunilor cu o compoziţie floristică favorabilă, conferă caşcavalului aprecierea cunoscută. Luaţi ca parteneri producătorii şi crescătorii de animale. Cei care vor veni după noi să le spună noilor primari să confere facilităţi crescătorilor de taurine. Ne trebuie lapte adevărat, nu altceva. Domnule preşedinte, aţi fost dezinformat că fabrica de lapte merge bine. Dacă mergea bine, nu era în insolvenţă“, a precizat Iustina Turnea.

Preşedintele CJ a fost de acord că preţul de 0,88 de lei plătit producătorilor este „o bătaie de joc“ şi că, dacă există îndoieli cu privire la cantitatea de lapte aceasta a fost văzută la faţa locului. „Laptele nu a fost îndoit, pentru că eu am luat mostre, la 2,3 % grăsime. Cel mai important lucru, pe care eu îl confirm, este că aceste produse sunt foarte bune pentru că sunt bio. Or acesta este un avantaj extraordinar. Eu vă spun că fabrica de lapte va merge. Nu merge bine acum, dar lucrăm la asta“ a adăugat Romeo Dumitrescu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.