Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Expoziția fotografică a artistului Victor Ioan a deschis seria manifestărilor prilejuite de împlinirea a 245 de ani de foc nestins la Reșița. Artistul a realizat 33 de lucrări în care a încercat să imortalizeze documentar dar și artistic strădania fierarilor din uzina reșițeană. Evenimente similare sunt anunțate pentru 24 iunie, respectiv 4 iulie.

Furnalele s-au aprins pe 3 iulie. Această dată este adevărata sărbătoare a Reșiței. Lumea începe să uite adevăratele origini ale acestei cetăți a multiculturalității care este Reșița”, spunea directorul TMK, Ioan Romulus la vernisajului expoziției. Lucrările lui Victor Ioan prezintă omul viu, inteligent, subtil stăpânind natura, explozia și forțele ei telurice. Fotografia devine o poveste prin alinierea unor imagini luate din viață.

Pentru artistul fotograf, e important să surprindă momentul care potrivește subiectul cu cuvântul. Acum 150 de ani, curtea vieneză trimitea fotografi la Reșița ca să surprindă uzinele de aici. O parte din acele fotografii se păstrează și acum la Muzeul Banatului Montan. În 1889, respectiv în 1926, fotografii surprindeau trei furnale. Una dintre fotografiile de acum prezintă uzina în ceață așa cum și Reșița se îndreaptă poate tot spre o zonă de ceață”, sunt cuvintele cu care Ada Cruceanu descrie expoziția vernisată la Muzeul Banatului Montan.

Despre artistul Victor Ioan trebuie spus că este originar din Hunedoara, a absolvit liceul la Reșița, după care a urmat studii de licență și masterat în domeniul foto-video la Timișoara. Expoziția sa se desfășoară sub sloganul „împreună ne-am construit istoria, împreună să ne construim viitorul”. Focul nestins la Reșița este reprezentat astăzi de TMK, după cum afirma Dumitru Țeicu, directorul muzeului reșițean. Iată de ce, în viitorul apropiat, lucrările lui Victor Ioan vor fi așezate pe pereții birourilor TMK de la Reșița și nu numai. De ce nu, chiar în birourile TMK din Moscova…