REŞIŢA – Recent, tineri de 18 ani ne-au prezentat părerile lor despre ce i-ar trebui României pentru a deveni o ţară europeană. Iată de ce am continuat să invităm oameni simpli la dialog pe această temă.Unii dintre cei cu care am discutat sunt în măsură să facă comparaţii cu cele văzute în alte ţări. Alţii ne-au prezentat părerile rudelor şi prietenilor plecaţi departe. E greu în străinătate dar se pare că nevoia îi împinge pe mulţi să plece.
Părerea cetăţeanului
De ce are nevoie România cel mai mult?
Mentalitatea trebuie schimbată începând de la cel mai înalt nivel. În Germania, oameni de 90 de ani participă la competiţii sportive, cei trecuţi de 50 de ani fac mişcare. La noi aşa ceva e o ciudăţenie. Accesul la funcţii ar trebui să se facă pe alte criterii, ar trebui să ne valorificăm resursele nu să le vindem, investitorii români ar trebui încurajaţi, valorile ar trebui apreciate ca să nu mai plece, noi ca populaţie ar trebui să fim apreciaţi mai mult. Şi totul pleacă de la mentalitate.
Ghiorghi Rotaru, 32 ani, profesor
România are nevoie de un Cuza Vodă. Prin reformele sale, a uimit Europa. E un model politic, administrativ şi ca patriot. Ţara trebuie să-şi valorifice tinerii, să-şi respecte bătrânii, să protejeze mamele căci de ele depind generaţiile de mâine. E nevoie de locuri de muncă, salarii decente la toate nivelele, protecţie socială pentru tinerele familii. Orice stat care se respectă are nevoie de educaţie, cultură, sănătate. Am prieteni în străinătate. Le pare rău c-au plecat de nevoie dar tot nevoia îi ţine acolo.
Ilie Cismariu, 53 ani, şofer
Politica ar trebui îndreptată mai mult spre cetăţeni căci, la noi, politicienii conduc mai mult pentru ei. Dacă conduci pentru populaţie, lucrurile merg bine. Am fost în Austria şi am văzut altceva: e mai multă stricteţe, legile sunt mai severe şi sunt respectate. Deşi tinerii au puţine pespective în România, eu aş pleca doar temporar căci omul se întoarce la locul său natal. Avem nevoie de locuri de muncă mai bune ca să nu mai fim nevoiţi să plecăm. De-asta pleacă atâta lume din ţară.
Cristian Jifcu, 18 ani, elev
Trebuie să fim mai civilizaţi, administraţia să fie mai transparentă, mai aerisită, mai dedicată cetăţenilor. În Reşiţa, şi nu numai, e mare nevoie de locuri de muncă. Ce erau Reşiţa şi judeţul şi ce greu e acum… Avem un cadru natural deosebit care nu e promovat deşi am putea câştiga din turism. Pentru cei plecaţi departe de familie e foarte greu. Celor care şi-au luat familiile le e mai uşor. Le e dor de casă dar au prins rădăcini în alte părţi. Munca e apreciată mai mult şi îşi permit mai multe.
Florin Sturza, 43 ani, administrator
Ţara are nevoie de alte partide. Am lucrat în Austria şi Croaţia. Acolo sunt puţine partide dar au oameni mai competenţi. În ale ţări civilizaţia e mai ridicată. Politicienii trag şi pentru ei dar arată mai mult interes pentru oameni. Am prieteni în Spania, Austria, Italia, Marea Britanie. S-ar întoarce pentru jumătate din câştigurile de acolo. E criză şi acolo dar au siguranţa zilei de mâine. În alte ţări, legea e lege pentru toţi. La noi, marii infractori scapă foarte ieftin iar cei de jos pătimesc.
Marian Golache, 34 ani, paznic
Soluţia ar fi un împrumut internaţional cu care să fie redeschise zăcămintele de metale preţioase, petrol etc. Trebuie valorificate resursele naturale, adică zăcăminte, ape, munţi precum şi producţia agricolă autohtonă. Pentru asta avem nevoie de conducători mai buni. România are un potenţial mare şi am putea fi la nivelul Germaniei. Am lucrat în Italia şi Germania iar acolo este interes pentru forţa de muncă. Mă gândesc şi la varianta de a pleca definitiv din ţară undeva unde e mai bine.
Raul Mleziva, 19 ani, muncitor