Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aproape un milion de lei vor fi alocaţi Casei Corpului Didactic, atât pentru reparaţii capitale, cât şi pentru sistemul de încălzire.

Reşiţenii au în sfârşit parte de o veste bună, pentru că unul dintre simbolurile municipiului, situat în Centrul Civic al urbei, va beneficia de o binemeritată reabilitare. Este vorba despre Palatul Cărăşana, cunoscut şi sub numele de Vila Koch, construită în anul 1900, în stil eclectic, de către inginerul Koch, care s-a implicat în construirea „marelui baraj din Banat“ (Văliug-Breazova). Subiectul a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă găzduite de vechiul edificiu, de către inspectorul şcolar general Nicolae Grindeanu şi Nicoleta Marcu, directorul Casei Corpului Didactic, instituţie care funcţionează în Palatul Cărăşana.

„Destinația inițială a construcției a fost de locuință familială, apoi de locuințe colective, local public și, din 1982, sediu al ISJ și al CCD. În 1990, clădirea a fost intabulată pe CCD. (…) În noaptea de 14 spre 15 iulie 2001, clădirea a fost afectată de un incendiu provocat, probabil, de supraîncălzirea instalației electrice“, spune Nicoleta Marcu, zugrăvind o pagină din istoria edificiului. Reabilitările de atunci s-au prelungit jumătate de deceniu, iar spre finalizare, aproape ca un blestem, clădirea a fost din nou la un pas de cenuşă. Pompierii au intervenit în forţă, stingând una din grinzile care s-a aprins în timpul lucrărilor, arzând mocnit într-unul din plafoanele edificiului, la puţin timp după ce faţadele acestuia fuseseră refăcute…

Acum sunt necesare noi investiţii, pentru că în urmă cu vreo patru ani, o furtună puternică a smuls o parte din acoperiş, apa s-a infiltrat în imobil şi a ajuns până în subsol, afectând structura de rezistenţă. Au fost cerute fonduri de la ministerul de resort, care a dat Reşiţei aprobarea pentru două sume, una de 880.000 de lei pentru reparaţii capitale, cealaltă de 76.000 de lei pentru sistemul de încălzire.

În cadrul evenimentului, Nicoleta Marcu a vorbit despre proiectele instituţiei, iar şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a declarat încântat de schimbările în bine pe care le-a văzut sub cupola edificiului educaţional.