Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Controlul dispus de Ministerul Sănătăţii nu a găsit nereguli majore pentru care să aplice amenzi unităţii sanitare.

În luna martie, prin ordin de ministru, la spitalele din ţară a fost demarată o campanie de controale încrucişate pentru verificarea condiţiilor igienico-sanitare şi a altor parametri, verificări efectuate de către inspecţiile sanitare din alte judeţe, pentru transparenţă. „La noi s-a finalizat acţiunea de control, în urma căruia au fost situaţii minore sesizate de către echipă. Prin rezolvarea acestora, spitalul devine şi mai funcţional, iar gradul de inocuitate al pacientului îşi ridică standardul. Comisia de verificare nu a găsit nereguli şi neconformităţi, ci inadvertenţe minore, cum ar fi nerespectarea fişei postului în gestionarea actului medical de către unii angajaţi. Ca atare, toate sancţiunile au fost aplicate persoanelor fizice, nicidecum unităţii sanitare ca entitate“, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Tot pentru menţinerea standardului în ceea ce priveşte condiţiile igienico – sanitare se menţin restricţiile în ceea ce priveşte vizitele aparţinătorilor la pacienţii spitalizați. „Orarul de vizitare a pacienţilor s-a păstrat aşa cum a fost stabilit de către procedurile anterioare. Cu toate acestea, s-a redus accesul în spital în afara orelor de vizită“, a adăugat dr. Secăşan.

Ministerul Sănătății a organizat în această perioadă un grup de lucru format din specialiști epidemiologi, microbiologi, de boli infecțioase și de sănătate publică care au elaborat un document programatic privind principalele direcții de acțiune care trebuie urmate în perioada următoare în cele mai importante spitale din țara noastră, unde pot apărea mai frecvent infecții nosocomiale și unde se înregistrează cele mai mari consumuri de antibiotice să fie incluse în acest efort organizatoric, profesional și material. Pe termen mediu, se intenționează dezvoltarea în spitale a unor activități care să permită utilizarea judicioasă a antibioticelor, supravegherea și intervenția eficace, dar și încurajarea raportării infecțiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori măsurabili.