BOCȘA – Pictorul Nicolae Potocean vorbeşte cu pasiune despre cum a învăţat, de unul singur, măiestria penelului.
Pe Nicolae Potocean l-am întâlnit prima dată sub cupola Bibliotecii Orăşeneşti „Tata Oancea“ din Bocşa, instituţie care i-a deschis pictorului porţile spre vernisajele propriilor expoziţii. Artistul bocşean nu a ales de la început o carieră de pictor, deşi a fost pasionat de desen încă din copilărie, primii paşi fiindu-i îndrumaţi de profesorul Petru Kneipp, care l-a încurajat în direcţia unei pasiuni. Cu toate acestea, pentru Nik, pânza şi pensula au rămas mult timp la stadiul de hobby.
S-a angajat la vechiul CMB, unde s-a axat pe desenul tehnic. Dar a revenit la vechea pasiune şi, autodidact fiind, începe să picteze pe pânză.
Ne-a povestit cu pasiune despre cum a învăţat, pas cu pas, măiestria picturii, despre magia îmbinării culorilor, dar şi despre cuvintele care se rostesc prin imaginea de pe pânză. Toate le-a descoperit, urmărind cu seriozitate, emisiuni de televiziune pe teme de artă, în special cele realizate de pictorul american Bos Ross, şi a continuat să realizeze peisaje, dar şi multe „d’apres-uri“ după diferite ilustrate, consultându-se cu diferiţi artişti precum Viorel Coţoiu sau Petru Coita, care l-au încurajat pe drumul artei. A primit încurajări şi de la criticul Ada D. Cruceanu, care a remarcat la Nick „o mână bună“ care, „cu o şcolarizare, fie şi la un cerc de pictură, dacă nu la Şcoala de Arte, ar putea să ajungă fie un bun peisagist, original însă în abordarea «realităţii» peisajului, fie, printr-o accentuare a laturii infantile, un bun pictor naiv“. Drept urmare, Nicolae Potocean s-a înscris la Școala Populară de Artă și Meserii din Reșița, secția Bocșa.
La rândul său, Nik coordonează Atelierul de pictură din cadrul Centrului de Tineret Vasiova (care funcţionează tot la bibliotecă), unde-i învaţă pe tineri arta penelului. „Nu-mi place natura moartă, a exclamat pictorul. Deşi se caută, deşi se cere la şcoală, cred că un tablou trebuie să exprime ceva. Chiar şi când sunt nevoit, pictez florile fără vază, adică să poată fi ca în natură, vii“.
„Nik Potocean a ales peisagistica, îndrumat şi încurajat şi de pictorul Gustav Hlinka, iar în februarie 2015 a expus la sediul bibliotecii noastre în prima sa expoziţie personală, «Anotimpuri», ne spune Gabriela Şerban, managerul aşezământului cultural. Atât eu, cât şi artistul Viorel Coţoiu şi pr.prof.dr. Ionel Petrică, am apreciat în mod special talentul şi mâna artistului, meticulozitatea dovedită în creaţii, lumina şi culoarea lucrărilor care, alăturate într-un mod plăcut şi echilibrat, atrag de la prima privire“. La începutul lunii februarie, biblioteca bocşeană va găzdui vernisajul celei de-a patra expoziţii purtând semnătura lui Nicolae Potocean, având ca temă peisajul de iarnă.