Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – În opinia directorului Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, realizarea evidenţei documentelor la nivelul arhivei unităţilor administrativ teritoriale de pe raza judeţului este o condiţie obligatorie pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii acestora. Cu toate acestea, lucrurile nu stau foarte bine pe acest segment.

Pentru rezolvarea deficienţelor legate de documentele create şi deţinute de către unităţile administraţiei publice locale de pe raza judeţului, Arhivele Naţionale insistă pe rezolvarea problemei documentelor din depozitele de arhivă şi predarea lor la Serviciul Judeţean. „Un alt aspect important este cel al specializării personalului unităţilor administrativ teritoriale în domeniul activităţilor arhivistice. Cu câteva excepţii întâlnite la nivelul urban, unde sunt desemnate persoane responsabile de arhivă, în cea mai mare parte din unităţile administraţiei publice locale atribuţiile de arhivar sunt exercitate de către persoane cu responsabilităţi de arhivă. La aceasta se adaugă şi dinamica de personal, de multe ori o persoană formată în domeniul arhivistic primind alte însărcinări sau părăsind primăria“, a precizat Ovidiu Roşu, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale.

Acesta a semnalat şi faptul că prelucrarea arhivistică a documentelor nu este realizată an de an, ajungându-se ca unitatea administrativ teritorială să deţină arhiva pe zece sau chiar 20 de ani, neprelucrată şi fără evidenţe. „Astfel devine mult mai dificil ca dosarele să fie constituite, iar documentele să fie ordonate şi inventariate chiar de către cei care le-au creat şi care le cunoşteau foarte bine“, a adăugat Roşu.