Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Potrivit primăriei, vina aparţine operatorului de apă din cauza căruia ratele pentru ISPA sunt achitate din banii reşiţenilor.

Deşi primarul muncipiului a pledat pentru ca AquaCaraş să nu fie vândută la bucată, problemele legate de operatorul de apă continuă să pună presiuni asupra autorităţilor locale. „Începând din martie am tras un mare semnal de alarmă vizând plata unei rate destul de mari, de circa 450.000 de euro în luna noiembrie, pentru că lucrările pe ISPA necesitau bani. Aceştia au venit de la Banca Europeană de Investiţii, cu garantarea Ministerului Finanţelor şi a primăriilor care au beneficiat de aceste lucrări sau sunt proprietare. Dar operatorul foloseşte nişte bunuri pentru care primăria plăteşte mereu şi mereu două rate pe an. Este vorba despre circa 900.000 de euro, sunt bani foarte mulţi! Până acum am plătit 2.800.000 de euro, suntem în litigiu cu AquaCaraşul care ar trebui să plătească redevenţa stabilită de consiliul local exact la nivelul ratelor şi a dobânzilor. Suntem în proces pentru că dânşii ar vrea o redevenţă mai mică. Acei bani, dacă ni i-ar plăti, ar merge într-un cont de dezvoltare din care se pot plăti rate şi dobânzi. N-au constituit acel cont şi ca atare cine plăteşte? Cine a garantat!“, susţine primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu.

Primarul Reşiţei a mai arătat şi cum puteau fi folosiţi banii blocaţi de problemele AquaCaraş: „Şi dânşii folosesc aceste reţele de apă şi canalizare, staţia de epurare, uzina de apă. Şi nu este normal, n-o să fie simplu. Eu am susţinut şi susţin în continuare tot ce înseamnă activitate la AquaCaraş, managementul nu-mi aparţine şi nici dimensionarea cheltuielilor. Dânşii au drepturi, dar sunt şi nişte obligaţii. Mereu le-am atras atenţia aşa cum face omul gospodar: vedeţi că vine luna noiembrie, vedeţi că vine luna mai anul viitor, aveţi două rate pe an, atât! Cu 2.800.000 de euro cât au datorie către noi şi cu încă 900.000 de euro, am putea să asfaltăm cel puţin un sfert din tot oraşul! Asta înseamnă drumuri, trotuare, alei şi tot ce este necesar. Vă daţi seama că acea sumă de 120-130 de miliarde de lei vechi (echivalentul aproximativ al celor 2.800.000 de euro, n.r.) este o sumă extrem de mare“.
Primăria Reşiţa şi AquaCaraş au ajuns în instanţă pentru ca operatorul de apă să plătească municipalităţii redevenţa pretinsă, stabilită la nivelul ratelor, şi care trebuie achitată în mod normal pentru folosirea reţelelor de apă şi canalizare ale oraşului, inclusiv a obiectivelor realizate sau modernizate prin ISPA. Potrivit HCL 35/2013, redevenţa are un nivel anual de 72.000 de lei, plus aproape un milion de euro.