REŞIŢA – Un regizor, un matematician, un chirurg, un profesor universitar, un inginer constructor şi un muzician au fost desemnaţi veterani ai culturii.
De zece ani, conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa acordă titlul de „Senior al Culturii“ unor personalităţi din diferite sfere ale Banatului Montan (literatură, teatru, muzică, arte, cercetare, ştiinţe, medicină etc) care, de-a lungul anilor, şi-au adus contribuţia la îmbogăţirea actului cultural şi la păstrarea patrimoniului cultural. Până în acest an, titlul de „Senior al culturii“ a revenit unui număr de 28 de personalităţi, astăzi mai fiind în viaţă numai 20 dintre ei. Printre cei care au primit primii această distincţie se numără publicistul Titus Crişciu şi regretaţii oameni de cultură Velişcu Boldea şi Vasile Balu.
Marţi după-amiază a venit rândul altor şase personalităţi să primească titlul de „Senior al Culturii“ din partea directorului Casei de Cultură a Sindicatelor, Marian Apostol. Este vorba despre Dumitru Vlădulescu – autor al mai multor volume de poezie, regizor, scenograf, fotograf şi pictor – Dan D. Farcaş, renumit matematician, omul care a pus bazele informaticii în România, cercetător al fenomenului OZN şi al civilizaţiilor extraterestre, Romeo Dumitrescu, chirurgul cu suflet de artist, pentru care muzica nu mai este de multă vreme doar o pasiune şi care alături de vioara sa promovează tradiţiile şi frumuseţile Banatului de munte dincolo de graniţele ţării. Cea de-a patra personalitate care a primit titlul de „Senior al Culturii“ este profesorul universitar Gheorghe Popovici, despre care publicistul Titus Crişciu mărturisea că este omul care ştie să-şi poarte modestia atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în zilele de sărbătoare. Publicistul i-a mulţumit profesorului pentru strădania de a publica „Ghidul turistic al Banatului Montan“, o importantă enciclopedie a acestui spaţiu, care numără aproape 1.000 de pagini şi care este considerată de mulţi un tezaur scris al Banatului de munte. Cel de-al cincilea senior al serii a fost folkistul Cristian Buică, care luna trecută primea şi titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Reşiţa“. Un alt veteran al culturii este şi generalul de brigadă (r) Adrian Marinescu, care dincolo de specialitatea sa de inginer constructor de tunuri a simţit nevoia să se implice şi în viaţa comunităţii de pe malul Bârzavei, scriind de-a lungul vremii poezii, publicistică, texte şi articole în presa locală şi în publicaţiile militare.
După decernarea celor şase titluri, doctorul Romeo Dumitrescu şi folkistul Cristian Buică au susţinut scurte momente artistice. La rândul său, Nicolae Dumitru Vlădulescu a citit versuri din creaţia proprie, iar universitarul Gheorghe Popovici a demonstrat prin poemul „Sunt deja uitarea ce voi fi“ că are suflet de poet. Un scurt recital muzical a fost susţinut şi de profesorii Liceului de Arte „Sabin Păuţa“, Eduard Ailenei şi Cristian Roşoagă.