REŞIŢA – Certificatul de produs ecologic nu se obţine uşor, dar această piaţă este tot mai căutată.
Din cauza lipsei de fonduri, reconversia către agricultura ecologică este dificilă, iar puţinii fermieri care se încumetă să investească în acest sector speră ca, în următorii ani, statul să investească mai mult în ei. Pe de altă parte, agricultura ecologică nu este pentru toată lumea, deoarece trebuie respectate o serie de condiţii. De exemplu, cei care o practică nu au voie să utilizeze fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori, hormoni sau antibiotice şi sisteme intensive de creştere a animalelor. În schimb, cererea pe piaţă este tot mai mare, în special pe cea din Uniunea Europeană, acolo unde produsele ecologice au un preţ foarte bun. Doar că, momentan, producătorii autohtoni pătrund destul de greu pe aceste pieţe. Chiar şi aşa, pentru agricultorii şi fermierii cu vederi largi, agricultura ecologică poate deveni o afacere profitabilă.
Agricultura fără erbicide şi pesticide este practicată şi în judeţul nostru. Din datele prezentate zilele trecute de către Direcţia Agricolă Caraş-Severin reiese că avem înregistraţi în acest domeniu 898 de operatori. Cei mai mulţi dintre ei sunt din comunele Cornereva, Domaşnea, Luncaviţa Prigor, Slatina Timiş şi Teregova.
În România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată de organisme de inspecţie şi certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 181/2012.
În urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare, operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ,,ecologic“. Pe eticheta aplicată unui produs ecologic sunt obligatorii următoarele menţiuni: referire la producţia ecologică, siglele, numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic.
Sigla ,,ae“, proprietate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. Consumatorii care cumpără produse ce poartă sigla naţională şi logoul comunitar pot avea încrederea că cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu metoda de producţie ecologică şi produsul respectă regulile de producţie ecologică.