Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şcoala postliceală poate fi soluţia celor care nu au promovat examenele de final de liceu. Cei 748 de tineri cărăşeni fără diplomă de Bac se pot înscrie la asemenea şcoli, unde pot învăţa o meserie.

Specializările postliceale sunt variate, iar admiterea este simplă. În majoritatea cazurilor este suficientă dovada absolvirii liceului. Şansele de angajare ale absolvenţilor de şcoli postliceale sunt din ce în ce mai mari. În România există aproape 20.000 de locuri de muncă pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi. Cele mai multe sunt în industria confecţiilor şi comerţ.

În judeţul Caraş-Severin sunt 14 şcoli postliceale, iar calificările sunt diverse, de la bucătari, economişti sau mecanici până la asistenţi medicali. Durata studiilor este de doi sau de trei ani, în funcţie de specializare. Conform inspectorul şcolar adjunct, Mihaela Basarab, pentru anul şcolar 2015-2016 au fost constituite 26 de clase. La Colegiul Tehnic Reşiţa sunt disponibile patru clase, câte una pentru specializările Transporturi, Mecanică şi două clase pentru Electronică şi automatizări. Liceul Dacia Caransebeş pune la „bătaie“ trei clase: una pentru specializarea Fabricarea produselor lemnoase şi două pentru Silvicultură.

Colegiul Economic al Banatului Montan are în oferta şcolară o clasă de Turism şi alimentaţie, iar Colegiul Tehnic Cărăşan Reşiţa dispune de câte o clasă de Servicii şi Industrie textilă şi pielărie. La Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă“ din Caransebeş vor fi formate două clase de Transporturi, la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa – două clase de Sănătate şi asistenţă pedagogică, la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ Reşiţa – două clase de Sănătate şi asistenţă pedagogică, la Liceul Bănăţean Oţelu Roşu – o clasă de Transporturi, la Liceul Tehnologic „Bocşa“ – trei clase (câte una) de Transporturi, Mecanică şi Servicii, la Liceul Tehnologic Decebal Caransebeş – două clase de Mecanică, la Liceul Tehnologic „Mihai Novac“ Oraviţa – o clasă de Comerţ, la Liceul Hercules Băile Herculane – o clasă de Turism şi alimentaţie, la Liceul Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – o clasă de Mecanică, la Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie“ Teregova – o clasă de Turism şi alimentaţie.

Conform inspectorului Mihaela Basarab, înscrierile pentru şcolile postliceale nu sunt delimitate de un calendar. Acestea se pot face până la începutul anului şcolar, adică până în data de 14 septembrie 2015.