Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Examenul de final de gimnaziu s-a încheiat miercuri pentru absolvenţii din acest an.

Emoţiile de la debutul probelor scrise a culminat cu bucuria afişată de majoritatea tinerilor la ieşirea din examenul la matematică. Varianta extrasă a fost cea cu numărul 7, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a răspunde cerinţelor.

Ca şi la examenului scris la limba şi literatura română, elevii reşiţeni s-au declaraţi încântaţi de subiecte care, după cum afirmă Cristian Corniţ, au fost „uşoare, foarte uşoare. Mai simple decât la română. Cred că iau 10, dar e bine şi peste 9,50. Am făcut de trei ori exerciţiile în două ore ca să verific rezultatele“. Pentru examenul de miercuri s-au înscris 2.282 de elevi şi s-au înregistrat 63 de absenţi. Nici un candidat nu a fost eliminat din examen.

La primul subiect, tinerii au avut de precizat rezultatul calculului 10×2-20, cel mai mare număr natural care aparţine intervalulului [1,5], dar şi perimetrul unui pătrat şi al unui unghi reprezentat într-o figură dată. Totodată, absolvenţilor de gimnaziu le-a fost testată abilitatea de a citi o diagramă.

La subiectul al II-lea elevii au avut de desenat un paralelipiped dreptunghic ABCDA’B’C’D’, să calculeze media aritmetică a numerelor de două cifre multipli ai lui 40 şi să răspundă la o problemă: „Mihai a cheltuit o sumă de bani în două zile. În prima zi, Mihai a cheltuit 30% din sumă, iar în a doua zi restul de 35 de lei. Calculaţi suma de bani cheltuită de Mihai în prima zi“. Tot la acest subiect, tinerii au avut de calculat şi de reprezentat grafic o funcţie. Punctul III al subiectului de matematică a reprezentat exclusiv exerciţii de geometrie. De altfel, acesta a fost şi cel mai dificil după cum afirmă absolvenţii clasei a VIII-a.

Orlando Balasan consideră că în urma examenului la matematică va lua nota şapte. „Subiectele au fost aşa-şi-aşa. Nu au fost prea dificile, sunt mulţumit şi încrezător“, ne-a declarat tânărul. Tinerii vor afla ce note au obţinut vineri, 26 iunie. Până la ora 16.00 vor fi afişate primele rezultate, urmând ca în intervalul orar 16.00-20.00 să fie depuse contestaţiile. Acestea vor fi rezolvate în perioada 27-29 iunie, iar în 30 iunie se vor afişa rezultatele finale.

Media obţinută la Evaluarea Naţională este importantă deoarece aceasta are şi cea mai mare pondere din nota de admitere la liceu, 75%.