ANINA – O delegaţie din Oberstdorf se află în aceste zile în oraşul Anina pentru a oferi modele de bune practici.
Atât reprezentanţii germani, conduşi de Manfred Helmert, cât şi delegaţia Primăriei Anina, condusă de edilul–şef Gheorghe Românu, au fost primiţi joi la sediul Consiliului Judeţean de către vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni.
„Am fost onorat să primesc vizita acestei delegații din Germania, care cunoaște România după ce, timp de 15 ani, a realizat un studiu, în special pentru Valea Jiului, dar și pentru turismul montan, unde Caraș-Severinul se regăsește. După cum cunoașteți, și strategia de dezvoltare a județului mizează pe dezvoltarea turismului. Noi am încercat să ducem și toate utilitățile și să dezvoltăm infrastructura rutieră către locurile deosebite pe care le avem. La această oră se vede nevoia acută de infrastructură hotelieră, pentru care Consiliul Județean nu se poate implica, dar prin parteneriate publice-private încercăm să o creștem. Discuțiile purtate cu partea germană au fost deosebit de interesante, din această perspectivă. Este un început bun și sperăm ca orașul Anina să fie deschizător de drum în această dezvoltare, și pentru alte localități”, a subliniat vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni.
Nemţii din Oberstdorf, un orăşel cu tradiţie în minerit, au explicat aninenilor cum au reuşit să ducă turismul la un nivel de 12 milioane de înnoptări turistice anual.
Potrivit şefului delegaţiei germane, Manfred Helmert, zona montană din care provine are puţin peste 100.000 de locuitori şi trăieşte în proporţie de circa 60% din turism.
„Locuim într-un sătuc montan cu tradiţie în minerit şi am pornit de la 50.000 de înnoptări (turistice pe an – n.r.) şi am ajuns la 12 milioane de înnoptări în regiune. Am realizat mai multe proiecte, în România, timp în care am cunoscut mulți oameni, care acum îmi sunt prieteni. Am lucrat, de-a lungul timpului, pentru Ministerul Energiei din România, când am realizat, împreună cu ministrul nostru de la acea vreme, un studiu care conține schimbarea structurii, dintr-o zonă minieră, într-o zonă turistică. Studiul l-am prezentat la un congres mondial și am primit foarte multe cereri din regiuni montane unde turismul trebuie să fie subvenționat și ajutat. Am participat anul trecut și la deschiderea unui muzeu din Deva, unde l-am cunoscut pe primarul orașului Anina, pe care l-am chemat în Bavaria, unde i-am arătat multe posibilități care se pot realiza cu bani puțini, iar la invitația oficialităților din Caraș-Severin, am venit și la Reșița”, a declarat Manfred Helmert.
La întâlnirea de la Deva, primarul Aninei a purtat discuții cu Helmert privind potențialul turistic al zonei cărăşene. „Am fost în Germania pentru a vedea cum s-a transformat un sătuc minier într-o zonă turistică deosebită. După cum știți, zona este cunoscută și pentru trambulinele de la Oberstdorf. La Anina s-ar preta și la realizarea unor săniuțe pe șine, acele boburi care să atragă turiștii. Zona Anina este una cu altitudine mai mică, dar totul se poate adapta. În rest, lucrăm la partea de moteluri şi pensiuni pentru a asigura cazare și locuri de servit masa în zona noastră, la partea de promovare, care începe să dea roade, având în vedere că pentru 1 mai toate spațiile de cazare sunt ocupate“, a explicat primarul Gheorghe Românu.
A fost înființată Asociația Munților Aninei, formată din trei localități – Anina, Ciudanovița și Eftimie Murgu -, şi au fost purtate discuţii cu autorităţile din Carașova, Bozovici și cu Oravița pentru extindere. Astfel, se intenţionează colaborarea cu agențiile de turism pentru organizarea unui pachet integrat.