REŞIŢA – Potrivit celor de la universitate, 33% din absolvenţii de liceu cu diplomă de Bacalaureat îşi continuă studiile la „Eftimie Murgu“.
„În anul universitar 2014/2015, numărul de studenţi s-a menţinut la nivelul anului precedent, când am început cu 2.200 de studenţi. Ceea ce este foarte important, avem peste 120 de studenţi din Republica Moldova şi anul acesta am început cu un număr mult mai mare de studenţi din Serbia. Dacă de obicei erau unul-doi, acum sunt 20 care au optat pentru studii de licenţă la universitatea din Reşiţa. Jumătate se află în an pregătitor pentru limba română, la alte universităţi. Restul deja au început, deoarece aveau suficiente cunoştinţe de limba română pentru a putea să-şi înceapă direct studiile. Este foarte important că avem aceşti studenţi străini. (…) Cel mai mare număr de studenţi a fost înregistrat în anul 2010, când am avut 5.100. Noi am scăzut la jumătate, dar sunt universităţi mari care au scăzut la a treia parte sau cu mult sub aceasta. Este o scădere foarte mare, dar comparativ cu alte instituţii nu este ceva dramatic“, explică prof.univ.dr.ing. Doina Frunzăverde, rectorul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa.
Conducerea forului a subliniat însă un alt aspect în ceea ce priveşte tinerii care optează pentru Reşiţa. „Important este şi faptul că din totalul absolvenţilor de Bacalaureat din judeţul Caraş-Severin, 33% sunt înscrişi la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa, spune rectorul Doina Frunzăverde. Acest procent înseamnă mult, pentru că în primul rând nu toţi absolvenţii de Bacalaureat optează pentru studii universitare. Am avut la Moldova Nouă o asemenea experienţă, din aproximativ 80 de absolvenţi de Bacalaureat, trei s-au înscris la Reşiţa, şi au mai spus, până în zece, că se înscriu la universităţi din Timişoara. Restul au spus că nu optează pentru studii universitare. Trebuie să avem în vedere că foarte mulţi absolvenţi, inclusiv cu Bacalaureat, nu doresc să urmeze studii universitare. De asemenea, foarte multe programe de studii – Medicină, Farmacie, Informatică, mai multe programe de studii din domeniul economic – nu există în oferta universităţii din Reşiţa, aceasta fiind adaptată mediului de afaceri şi instituţional public local. Drept urmare, 33% este mult şi dacă întrebaţi cum a evoluat în ultima perioadă acest procent, trebuie să vă spun că privesc cu încredere pentru că a crescut continuu. Atunci când erau foarte mulţi absolvenţi de Bacalaureat, universitatea din Reşiţa reuşea să atragă în jur de 20%. La ora actuală sunt 33% din cei care reuşesc acum să ia Bacalaureatul, deci 33% dintre cei foarte buni, ceea ce reprezintă o creştere foarte, foarte importantă. Noi ne-am făcut aceste analize şi, aşa cum am mai spus, toate strategiile noastre, inclusiv în acest domeniu, se bazează pe analize foarte precise, iar cifrele vorbesc. Indiferent ce alte păreri avem, cifrele sunt cele care ne arată cum este realitatea, pentru că aceste calcule au fost relativ simplu de realizat. Fiind vorba despre o universitate regională care îşi atrage din regiune 98% dintre candidaţi. Pe de altă parte şi procentul celor angajaţi, îndeosebi în domeniul ingineresc, este unul foarte frumos pentru că avem programe de studii la care mergem spre sută la sută“.
O echipă din cadrul forului – coordonată de Marian Mihăilă, preşedintele Senatului – a derulat o campanie de promovare a universităţii în Republica Serbia, care s-a desfăşurat pe parcursul mai multor luni, cu foarte multe vizite în licee, dar şi vizite ale potenţialilor studenţi în Reşiţa şi în judeţul Caraş-Severin.
„Şi rezultatele au venit! Sigur, orice început este mai greu. Opt din cei zece care la ora actuală studiază la noi au fost prezenţi şi în acest an universitar din nou acasă, alături de echipa de la universitate, pentru a povesti despre experienţa la Reşiţa. Şi bineînţeles că experienţa pe care au povestit-o foştilor colegi de liceu a fost una frumoasă. Drept urmare, avem convingerea că anul viitor vom reuşi să atragem un număr mai mare de tineri din Republica Serbia, alături de cei din Moldova“, ne declară, cu speranţe, rectorul reşiţean.