REŞIŢA – Este de părere Bogdan Bădescu, preşedintele asociaţiei sepologice Exploratorii şi al Federaţiei Române de Speologie.
Deşi au existat mai multe voci care consideră că stricteţea intervenţiei umane în ariile protejate este prea ridicată, speologii susţin că marea oportunitate a județului o constituie existența a patru parcuri naționale și a unuia natural, plus câteva rezervații și monumente ale naturii.
„Parcurile naționale fac diferența pentru că ele includ cele mai importante valori naturale și culturale ale unei țări care reprezintă principalele puncte de atracție și evident oportunitățile dezvoltării turistice. Practic acestea reprezintă polii de dezvoltare turistică a regiunii Banat în cazul nostru. Un alt aspect este cel de marketing. În mentalul tuturor oamenilor din lume, parcul național reprezită valoarea turistică care merită vizitată. Dacă îi spui unui turist din Canada că în Romania avem multe locuri frumoase dar și patru parcuri naționale în Caraș-Severin, cu siguranță va alege județul nostru nu Bărăganul sau Moldova“, a precizat Bădescu.
Acesta consideră că schimbarea viziunii și reformarea instituțională reprezintă cheia succesului și a dezvoltării. Mai mulţi oameni implicaţi în activităţi ecologice consideră că este necesar ca Guvernul României să înființeze o Agenție Guvernamentală de administrare a parcurilor naționale, alături de o schimbare a legislației.
„Politica guvernamentală ar trebui să conducă la achiziționarea terenurilor private din parcurile naționale și oferirea de compensații în parcul natural Porțile de Fier. În acest fel proprietarii de terenuri ar avea un beneficiu direct iar administrația parcului ar putea gestiona responsabil terenul. O primă măsură a instituției nou create ar fi să dezvolte un plan de management coerent de dezvoltare turistică și punerea lui în practică. Sunt convins că în maximum patru ani se pot face proiecte integrate de dezvoltare care ar schimba radical situația din prezent. Se pot amenaja pentru vizitare o serie de trasee în Cheile Carașului, Nerei, Șușara, Minișului, puncte de belvedere, peșteri, parcări, centre de vizitare și lista poate continua. Unitățile de cazare și masă se pot realiza în localități precum Carașova, Anina, Gârliște, Oravița, Ciclova, Lăpușnicu Mare, Șopot, Cărbunari, Sasca. Cascada Bigăr nu reprezintă cea mai frumoasă cascadă din lume și nici măcar nu se situează la paralela 45. Și cu toate astea printr-o reclamă puternică în care nimeni nu a plătit nici un leu, au început să vină turiștii în număr tot mai mare. Putem face un calcul, la câte obiective frumoase avem în acest parc dacă ar fi amenajate și gestionate responsabil, câți bani ar aduce pentru guvern și pentru comunitățile locale. Și cu toate astea singura lecție învățată a fost să plantăm un ranger care să ne ceară cinci lei pentru privirea cascadei“, a concluzionat Bădescu.