Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Motivul pentru care medicii sunt sponsorizaţi ar deveni informaţie publică accesibilă tuturor.

În aceste zile a intrat în vigoare o ordonaţă de urgenţă emisă anul trecut pentru modificarea Legii sănătăţii. Aceasta introduce obligația producătorilor, deținătorilor de autorizații de punere pe piață sau reprezentanților acestora în România și distribuitorii en-gros și en-detail de medicamente să declare Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului toate activitățile de sponsorizare. Mai mult, aceştia vor fi obligaţi să declare și orice alte cheltuieli suportate pentru medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care au activități în domeniul sănătății.

Motivaţia acestor decizii este legată de faptul că, deşi este legal, actul de sponsorizare nu ar trebui să ascundă introducerea vreunui medicament pe piaţă în mod nejustificat.

„Este vorba, în principal, despre impactul medicamentelor pentru obţinerea unui aviz. În România, medicii au fişă de reacţii adverse, unde completează formulare-tip ce vor fi trimise prin farmacii la Agenţia Naţională a Medicamentului, până la Societatea naţională de farmacovigilenţă. Este o procedură unde sponsorizarea nu este ilegală. Dar, la administrarea medicamentelor respective trebuie informat şi pacientul. Or, paşii respectivi trebuie respectaţi fără echivoc şi, în momentul în care intervine sponsorizarea, pot interveni bănuieli. De aceea este bine că a fost emisă şi ordonanţa şi adoptat codul de transparenţă. Am auzit de cazuri în care medici şi-ar fi petrecut vacanţe plătite de producători sau distribuitori de medicamente, dar nu există dovezi în acest sens“, ne-a declarat dr. Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin.

Companiile membre ale Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) au adoptat Codul de Transparenţă, aplicabil în întreaga UE, ca măsură de autoreglementare a industriei farmaceutice. Printre datele care vor fi făcute publice se numără valoarea donaţiilor şi burselor de cercetare pentru cadrele medicale sau organizaţiile din domeniul sănătăţii, taxele de participare la evenimente medicale, sponsorizările sau plățile pentru servicii de consultanţă.