Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA  – Sala de şedinţe a Palatului administrativ a găzduit joi bilanţul ISU Semenic şi al CJSU.

Evaluarea efectuată atât de ISU Semenic cât şi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a arătat că serviciile voluntare au participat, în total, la 250 intervenţii. Fără sprijinul serviciilor profesioniste, SVSU au intervenit în 113 situaţii, respectiv la 23 de incendii, 42 de incendii de vegetaţie, 43 de alte situaţii de urgenţă şi cinci acţiuni pentru protecţia comunităţilor. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la Bocşa, unde serviciile voluntare au participat la 62 de intervenţii fără sprijinul structurilor de intervenţie profesioniste.

Atât conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cât şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) au prezentat evaluările acţiunilor ce au fost desfăşurate pe parcursul anului 2014.

„Mulţumirile mele sunt îndreptate către salariaţii ISU Semenic şi către membrii Comitetului judeţean, pentru tot ce am făcut împreună în 2014. Judeţul nostru nu a fost ferit de evenimente periculoase, dar şi datorită intervenţiilor instituţiilor statului am reuşit să limităm pagubele şi – cel mai important lucru – nu am avut victime“, a precizat prefectul Silviu Hurduzeu, preşedintele CJSU Caraş-Severin.

Raportul evaluărilor pe anul trecut a arătat că în anul 2014 au fost înregistrate 2.693 intervenţii în situaţii de urgenţă, faţă de 2013 când au fost 1.762 intervenţii. În continuare, incendiile constituie unul din principalele riscuri gestionate de pompieri. În cursul anului trecut, în Caraş-Severin, a izbucnit, în medie, un incendiu pe zi, fiind înregistrat un total de 373 de incendii, din care 181 incendii de vegetaţie uscată. Riscul de inundaţii s-a manifestat pe tot teritoriul judeţului, înregistrându-se 285 intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi fenomenelor meteorologice periculoase. De asemenea, s-a intervenit în 43 de situaţii în care a fost nevoie de descarcerare, în special în urma accidentelor rutiere, la 126 misiuni de asistenţă persoane, 53 misiuni pirotehnice, un accident transport substanţe periculoase şi o explozie apartament.

„Am derulat împreună, în ultimii doi ani, un program finanţat din fonduri transfrontaliere care a reuşit să doteze – nu suficient – inspectoratul. E un program de circa un milion de euro care s-a materializat în nouă autospeciale care eficientizează activitatea şi cetăţenii din Caraş-Severin sunt beneficiarii. Am discutat cu comandantul inspectoratului posibilitatea de a continua această serie de investiţii în cadrul legal pe care-l avem la dispoziţie. Ne gândim şi la extinderea centrului de comandă şi sper ca, anul acesta – în condiţiile în care fonduri există – să reuşim să găsim forma legală de a finanţa dotările. E important, pentru că activitatea dumneavoastră e, la rândul ei, foarte importantă în județ. Sunteţi cei de care cărăşenii au nevoie în momentele complicate de calamitate şi nu prea avem alte instituţii care să intervină în asemenea situaţii“, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, vicepreşedintele CJSU.