REŞIŢA – Judeţul Caraş-Severin bifează o nouă participare la „Săptămâna Verde“ din capitala Germaniei.
Până duminică, 25 ianuarie, la Berlin se desfăşoară cea de-a 80-a ediţie a celui mai mare târg din domeniul alimentar, agricol şi horticol din Europa – „Săptămâna verde“ – la care participă 80 de ţări de pe întreg mapamondul. Printre acestea se numără şi România, care la ediţia din acest an ocupă un spaţiu expoziţional în suprafaţă de 327 de metri pătraţi. În 2015, partenera Germaniei la organizarea târgului, care a debutat în 16 ianuarie, este Letonia, aşa cum se întâmpla cu România în 2012.
Ţara noastră participă cu 29 de standuri, fiind reprezentate aproape toate zonele ţării. Pentru al patrulea an consecutiv, Banatul Montan este prezent la acest eveniment cu tot ce are mai bun, de la produse din carne şi ciuperci, până la miere şi răchie de prune, după cum ne-a informat ing. Liviu Munteanu, consilier superior la Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Din delegaţia cărăşeană face parte Mircea Freisz, producător de ciuperci din oraşul Bocşa, care a scos la vânzare diverse sortimente de zacuscă din legume şi ciuperci, dar şi borcane cu bureţi de fag, toate realizate după reţetele de altădată ale pemilor de la Gârâna.
Un alt stand este ocupat de Oana Gavrilă Crsta, reprezentanta unui mic grup de producători locali din Tirol, comuna Doclin. De aici, germanii pot gusta şi cumpăra diverse preparate şi produse tradiţionale din carne de porc din rasa Mangaliţa, căutată şi apreciată de europeni, răchie bănăţeană şi un excelent caşcaval. De la o astfel de expoziţie nu puteau lipsi nici produsele stupilor, expuse de Ion Bărbuţ, preşedintele Cooperativei Apicole „Prisecarii Hercules“ din comuna Mehadia. Acesta se află pentru a patra oară la târgul de la Berlin, şi de fiecare dată s-a întors mulţumit acasă, deoarece mierea sa a fost pe placul cumpărătorilor germani. Mare succes la public a avut şi stupul cu albine vii şi pereţi din sticlă, adus special la târg de apicultorul din Mehadia.
„Şi la ediţia din acest an standurile judeţului nostru sunt asaltate de vizitatori, iar acest lucru se datorează produselor deosebit de gustoase pe care producătorii noştri le-au adus la Berlin. De asemenea, costumele tradiţionale şi organizarea impecabilă ne-au adus respectul vizitatorilor, dar şi al celorlalţi expozanţi români, devenind astfel model de prezentare, conduită şi seriozitate în promovarea tradiţiilor şi valorilor autentice bănăţene“, ne-a declarat Liviu Munteanu. La rândul său, inginerul Pavel Nefir, directorul Camerei Agricole din subordinea CJ, cel care este şi şeful acestei delegaţii, a făcut următoarele precizări: „Sperăm ca la ediţiile viitoare să putem aduce un număr mai mare de expozanţi cu noi, pentru că avem această posibilitate şi, de ce nu, prin grija forului judeţean, să asigurăm o parte din ambianţa muzicală românească“.
Participarea bănăţenilor la un astfel de eveniment este de bun augur, căci acum ei au şansa să încheie contracte cu diferite magazine interesate să comercializeze marfă românească.