REŞIŢA – Serviciile publice de ocupare a forţei de muncă au îmbrăcat haine de sărbătoare.
Ziua de 10 decembrie este legată de unul dintre fenomenele sociale negative care afectează societatea românească postdecembristă – şomajul. În urmă cu 16 ani, pe acea dată, se înfiinţa, în subordinea ministerului de resort, ceea ce astăzi se cheamă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar rolul instituţiei a trecut de la cel de finanţare a pasivităţii persoanelor afectate, la cel de stimulare a angajărilor.
În clipa de faţă, în ţară funcţionează 41 de agenţii judeţene, plus una pentru capitală, respectiv 70 de de agenţii locale, cu 159 puncte de lucru şi 8 centre regionale de formare profesională a adulţilor. La nivelul judeţului Caraş-Severin funcţionează o agenţie judeţeană, una locală, câte un punct de lucru pentru fiecare localitate urbană şi unul singur în mediul rural, şi un centru de calificare.
La nivel naţional, prin aceste structuri, în primele zece luni ale anului, au reuşit să se angajeze 325.000 de persoane şi au fost prinse în programe de formare profesională peste 33.500 de persoane. În Caraş-Severin, în primele zece luni ale anului, prin structurile publice de ocupare au reuşit să se angajeze 4.544 de persoane. Dintre acestea, 4.298 de persoane au fost încadrate prin mediere, un număr de 2.205 au beneficiat şi de consiliere, iar 249 au reuşit angajarea după ce au urmat un curs de calificare.
La capitolul angajatori, firmele cărăşene beneficiază de subvenţii pentru încadrarea a 281 de persoane cu vârsta de peste 45 de ani, pentru două persoane care sunt în prag de pensionare, pentru 45 de absolvenţi şi două persoane cu handicap. Un număr de 39 de cărăşeni au reuşit să-şi găsească de lucru în afara localităţii de domiciliu, iar 37 de tineri absolvenţi beneficiază de prime de încadrare pentru că s-au angajat în timp ce primeau indemnizaţii de şomaj. De asemenea, alte 169 de cărăşeni s-au angajat înainte de expirarea perioadei de indemnizare, fapt pentru care beneficiază de completarea veniturilor (plata unei părţi a indemnizaţiei de şomaj în paralel cu salarizarea).