Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Adunate din greşeală – Răfuieli sentimentale“ este titlul volumului lansat, vineri, la galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Apărut în acest an la Editura Banatul Montan din Reşiţa, cartea poartă semnătura ing. Anton Georgescu şi adună în paginile sale o serie de eseuri – gânduri, obsesii, frământări şi proteste – ale autorului faţă de cele întâmplate, ori nu, în societatea noastră. „Acest volum vine în continuarea altor două, apărute anterior – «Gânduri în cetate» (2005) şi «Alte gânduri» (2009) – şi se constituie într-un soi de proteste faţă de cele ce se întâmplă sau nu se întâmplă aşa cum ar trebuie în jurul nostru. Sunt un fel de obsesii constituite în ultimele decenii, să zic aşa, ale transformărilor pe care le cunoaştem cu toţii, şi pe care le-am redat aşa cum m-am priceput. (…) Obsesiile în cazul de faţă sunt: atitudinea cetăţenească, viitorul în mâna fiecăruia, rolul decisiv al individului, este o tripletă de lozinci pe care gazeta «Prisma» , una dintre platformele de pe care au fost lansate aceste eseuri, să le zicem aşa, o afişează pe frontispiciul fiecărui număr“, a declarat autorul cărţii.

Despre autor, poeta Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, menţiona în deschiderea evenimentului: „Ceea ce m-a bucurat şi uluit în acelaşi timp este faptul că Anton Georgescu nu se fereşte să-şi expună credinţa şi părerea cu adevărat, bazându-se înainte de toate pe sfintele scripturi, pentru că nimic, în fond, nu-l poate pune pe om în matca lui, decât credinţa, decât duhovnicia“. Un interesant punct de vedere a avut şi criticul Ada Chisăliţă, care s-a referit la vocaţia inginerului-scriitor, una cu totul deosebită de cea a scriitorului de meserie: „Acolo unde intervine voca inginerului scriitor, şi accentuez acest lucru, pentru că ştiu şi de ce o fac, cu permisiunea dumneavoastră, spre deosebire de scriitorul-scriitor, inginerul scriitor are o şansă. Aceea de a vedea obiectiv lucrurile şi, sigur, de a le transpune, dacă este cazul, în subiectivitatea auctorială. Ori în cazul lui Anton Georgescu avem de-a face cu acest suport al obiectivităţii, pe care subiectivitatea scriitorului nu face decât să-l transmită mult mai adecvat pentru sentimentalismul nostru veşnic“. Despre volum şi autor au mai vorbit părintele Valentin Popovici, prof. Sanda Bogdan şi jurnalistul Matei Mircioane. În final, Anton Georgescu a mulţumit şi publicaţiilor care, de-a lungul timpului, i-au publicat eseurile: „Banatul Montan“, „Semenicul“, „Câlnicul“, „Foaia Diecezană“, „Prisma“ şi „Forte.ro“.