Caraş-Severin, Romania

MARGA – Cu zeci de ani în urmă, copiii se mulțumeau cu jucării simple iar de o mașinuță de lux sau un războinic interstelar nici nu putea fi vorba. Chiar dacă par depășite pentru generațiile de astăzi, la Marga, reputatul muzicolog Dumitru Jompan a reușit să adune de-a lungul anilor câteva zeci de jucării muzicale foarte rare, mărturii ale unor emoţii, lacrimi sau vise împlinite din copilărie.

Pereții locuinței din Marga sunt înțesați cu 82 de obiecte de diferite dimensiuni, care de care mai colorate și atractive. 62 dintre acestea au aparținut generațiilor de copii din comuna de pe Valea Bistrei iar profesorul Jompan, cu meticulozitate, le-a cules și organizat într-una din cele mai spectaculoase colecții existente nu doar în România ci și în lume. „E o reîntoarcere în copilărie, în vremea mea, ne jucam cu astfel de obiecte acustice. Le-am adunat din comună, le-am studiat, am scris articole despre ele“, ne-a spus muzicologul. Exponatele sunt de la cele mai simple, precum bășica de porc sau pana de gâscă, până la diverse instrumente aduse din toată lumea de prietenii profesorului Jompan. Chitara care încape în căușul palmei, broscuța din lemn adusă din India sau tubul de bambus indonezian sunt doar câteva dintre acestea.

„Cea mai simplă e pana de gâscă, tăiată, în care când suflam scotea un sunet. Pe unele le-am folosit la un mic concert al Corului de copii. Am constatat că părinţii lor nu mai ştiu să le confecţioneze. E păcat fiindcă, la urma-urmei, sunt nişte invenţii. Tinerii din ziua de azi nu mai ştiu să creeze, iau totul de-a gata, de pe internet“, spune, cu un dram de tristețe în glas, reputatul profesor.

Acesta are și un vis mai vechi dar îndrăzneț, pe care speră să-l ducă la bun sfârșit: un Muzeu al jucăriilor muzicale în comuna natală, pentru care pledează cu fiecare prilej. Primul, chiar în zilele următoare la Deva, unde va prezenta un album cu cele mai reprezentative piese ale colecției. Printre acestea, „prima vioară a lui Enescu“, adică acel instrument căruia moldovenii îi spuneau „strujan de păpuşoi“, instrumente de ceramică, nişte cuci şi alte păsări făcute de celebrul artizan Ionică Stepan de la Biniş sau un fragment de nai cu trei tuburi, primit din Lituania. „Citind mai multe referate și studii, mi-a venit ideea să fac o colecţie de astfel de jucării, care să aibă alături o bibliotecă de specialitate şi care să fie şi un obiectiv turistic. Muzeul ar aduce lume la Marga, cred eu. Am discutat deja cu primarul de la Băuţar, unde este o casă veche, ţărănească, pe care aş aduce-o aici la Marga, în grădina mea, fără vreo pretenţie financiară. Tot ce mi-aş dori ar fi însă ca un membru al familiei mele să rămână mai târziu custodele acestui muzeu. Şi la Deva am să-mi susţin ideea, a mai precizat profesorul Jompan.